Bezkontaktní platby Zepp Pay, které máte vždy po ruce

Bezkontaktní platby Zepp Pay, které máte vždy po ruce

 Rychlé, bezpečné a pohodlné transakce

Díky partnerství mezi společnostmi Amazfit a Mastercard a integraci technologie NFC umožňuje Zepp Pay propojit s chytrými hodinkami Amazfit až osm bankovních karet najednou a provádět tak heslem chráněné bezkontaktní platby přímo ze zápěstí.

 

Vaše chytré hodinky, Vaše centrum životního stylu.

Chytré hodinky Amazfit jsou důležitou součástí vašeho každodenního života, protože vás udržují zdravé a aktivní.

Díky funkci Zepp Pay teď můžete mít z jediného zařízení pod kontrolou své finance, rozvrh i odpočinek.

 

Jak to funguje?

Kompletní informace a podrobný návod naleznete zde.

 

Které Amazfit hodinky podporují Zepp Pay?

RECENZE Amazfit Cheetah Pro

RECENZE Amazfit Cheetah Pro

Recenze vytvořená od: mobilenet.cz

Segment chytrých hodinek do značné míry ovlivňuje Amazfit. Převážně však cenově dostupnějšími a dobře vybavenými modely. Letos zkouší proniknout i do vyšších pater a novinka Cheetah Pro se snaží zaujmout vzhledem, displejem i výbavou. Obhájí si ale cenu nad hranicí 7 tisíc korun?

Když se řeknou sportovní chytré hodinky, možná se vám vybaví Garminy či Fitbity. Málokomu však značka Amazfit. Výrobce by to ale zřejmě rád změnil. Do letošní nabídky zařadil zajímavě vypadající novinku s originálním jménem Cheetah Pro. Cenově dostupný model spadá zhruba do středu portfolia výrobce, nároky na něj tudíž nebudou nikterak malé. Hodinky se mohou pochlubit dvoupásmovou GPS, zvýšenou odolností či osobním trenérem založeným na umělé inteligenci. Praktická je možnost instalovat nové aplikace či vyřídit telefonní hovory přímo z hodinek.

 

Obsah balení: nic neočekávaného

V krabičce čekají hodinky s nasazeným látkovým páskem, nabíjecí podložka a dále již pouze nezbytné manuály.

  1

 NELÍBILO SE NÁM

  • hodil by se náhradní pásek z jiného materiálu

 

Konstrukční zpracování: netradiční, ale líbivé

Zaměření na aktivní uživatele dávají Cheetah Pro znát na první pohled. Rozhodně po nich nesáhnou konzervativněji smýšlející lidé. Polymerové tělo vyztužené vlákny působí obyčejněji, vidět můžete také bronzovou statickou lunetu kolem displeje. Ta pomyslně rozděluje displej na pár částí a současně působí jako prostor pro popis bočních tlačítek.

 

2

Látkový řemínek zkombinoval šedý povrch s červeným lemováním, osobně se mi líbí nejen vzhledově, ale i zpracováním. Při nošení je totiž nesmírně pohodlný a také lehký, váží jen 9 gramů. Výhodou látkového řemínku je i fakt, že velmi dobře dýchá pokožka pod ním, což pro některé uživatele může být poměrně zásadní. Při sportování také skvěle vstřebává pot. To má i nevýhodu pro všechny, kteří se s hodinkami i sprchují. Látkový řemínek nasákne vodu a je nezbytné počítat s tím, že alespoň pár minut po koupeli či sprše je mokrý. Na každý pád mohu potvrdit, že látkový řemínek se suchým zipem drží naprosto perfektně na ruce a přesně si nastavíte velikost pro vaše zápěstí.

4

Nakousli jsme i boční tlačítka. To horní funguje jako otočná korunka, ale i jako potvrzovací tlačítko, spodní vás vrací o úroveň zpět. Oběma klávesám lze přiřadit rychlé spuštění vybrané funkce skrze aplikaci Zepp. Značnou část ovládání tak zvládnete jen přes tlačítka, aniž byste se museli dotýkat displeje, který je však samozřejmě taktéž připraven.

LÍBILO SE NÁM

  • překvapivě pohodlný a dobře sedící pásek
  • zvýšená odolnost
  • praktická tlačítka, včetně korunky
  • originální vzhled


NELÍBILO SE NÁM

  • pro někoho příliš extravagantní

 

Displej: skvělý v každém ohledu

Samotný kruhový AMOLED panel má 1,45" a jemné rozlišení. Displej potěší skvělým podáním barev i výbornou čitelností. V tomto ohledu patří ke špičce. Výborně funguje automatická regulace jasu i rozsvícení displeje gestem otočení zápěstí. Decentní a přesto praktický je Always-On, kdy pro zjištění aktuálního času není potřeba hodinky celé rozsvítit. Solidně je řešena také ochrana displeje, který je mírně zapuštěný, chráněn 2.5D odolným sklíčkem Gorilla Glass 3 a povrch je upraven proti ulpívání otisků prstů. To funguje poměrně dobře a při běžné práci je zobrazovač po většinu dne skutečně čistý.

5

LÍBILO SE NÁM

  • kvalitní AMOLED displej
  • povedený Always-On
  • automatická regulace jasu


Systém a výkon: snadné ovládání

Prostředí hodinek působí jednoduše, ale je přehledné a velmi snadno ovladatelné. Vše je doprovázeno vkusnými a v drtivé většině případů plynulými animacemi. Sluší se dodat, že je vše kompletně lokalizováno do češtiny. Hlavní menu si můžete přeskládat skrze aplikaci v telefonu, což se může hodit. Domácí obrazovka může být osazena ciferníkem, hned 7 jich udrží v paměti hodinky, další najdete v obchodě, kde je zdarma stáhnete. Z hlavní obrazovky lze každým směrem otevřít nějakou nabídku. Odshora to jsou zástupci rychlého nastavení, zprava menu, zleva notifikace a zespoda jakýsi denní komplexní přehled.

6

Schopnosti hodinek lze rozšířit skrze stahovatelné aplikace. Celý proces probíhá skrze aplikaci Zepp, ta je mimochodem také česky a vcelku přehledná. Na výběr je pár praktických aplikací a jednoduchých her, většina z nich je zdarma. Příliš užitečných věcí ale prozatím nenajdete, vhod může přijít třeba konvertor jednotek, ale jak často jej využijete na svém zápěstí, je otázkou.

Cheetah Pro dokáží přijímat notifikace z jakékoliv aplikace, které to povolíte. Nedělají jim problém dlouhé zprávy například z Telegramu, celý text si přečtete klidně jen na hodinkách. V omezené míře lze i reagovat, a to buď předpřipravenou odpovědí (prostým děkuji či OK), případně smajlíky. Psaní na hodinkách bohužel možné není.

6

Jako výhodu spatřuji podporuje Bluetooth hovorů. Na těle se nachází mikrofon i reproduktor, stačí opět vše správně napárovat, nastavit a můžete na vybrané kontakty rovnou volat. Plusem je dostatečná kvalita i hlasitost. Protistranu skvěle slyšíte, stejně tak ona vás.

Párování telefonu s hodinkami probíhá přes Bluetooth 5.0. Ve výbavě hodinek se však objevuje také Wi-Fi. Ta slouží výhradně k přenosu větších objemů dat mezi hodinkami a telefonem. Jde tak například o hudbu. Tu lze poslouchat buď skrze reproduktor, nebo sluchátka spárovaná s hodinkami. V souvislosti s konektivitou je nezbytné zmínit, že Cheetah Pro chybí NFC. To bohužel znamená, že s nimi nejde a v budoucnu ani nebude možné bezkontaktně platit. Jde o poměrně závažný nedostatek a Amazfit by s ním měl už konečně něco udělat.

LÍBILO SE NÁM

  • svižný chod
  • pěkný vizuál
  • paměť na hudbu
  • podpora Bluetooth telefonování
  • lze doinstalovat aplikace

NELÍBILO SE NÁM

  • jen omezené reakce na notifikace
  • chybějící NFC

Výdrž a nabíjení: za očekáváním

V útrobách hodinek je baterie s kapacitou 440 mAh a výrobce velkoryse slibuje 14 dní běžného používání, případně 7 dní intenzivního. Bohužel jsme se skoro nepřiblížili ani týdenní výdrži při náročnějším používání s aktivním režimem Always-On a spoustou notifikací. Hodinky se po necelých 5 dnech vypnuly. I když intenzita používání poklesla, přes 5 dní jsem se během měsíčního testování nikdy nedostal. Zamrzí i zdlouhavé nabíjení inovovanou nabíječkou, která však vypadá téměř identicky jako ta od starších modelů. Výsledkem ale je, že starší nabíječky nejsou kompatibilní. Připravte se každopádně na téměř 2 hodiny, které hodinky stráví na nabíječce.

6

NELÍBILO SE NÁM

  • výdrž je slabší
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: změří takřka vše

Přesuňme se k sportovním aktivitám, na které se Cheetah Pro hodně soustředí. Dokáží monitorovat přes 150 aktivit, mezi kterými nechybí různé druhy běhu, chůze, plavání, ale i silový trénink, skákání přes švihadlo, míčové sporty či deskové hry. Samozřejmostí je i plavání, hodinky jsou odolné do 5 ATM. Výhodou tohoto modelu je dvoupásmová GPS, která velmi přesně a rychle nalezne signál. Zjištění polohy venku zabere sotva pár vteřin.

Během jakékoliv aktivity vidíte na rozměrném displeji vše potřebné. Délku aktivity, tepovou frekvenci, čas, případně i rychlost. Například při chůzi či běhu vás hodinky umí hlasově informovat o každém dokončeném kilometru a průměrné rychlosti a vzdálenosti. Sice v angličtině, ale i tak se to může hodit, neboť se nemusíte soustředit na samotný displej. Podrobnější statistiky získáte po skončení aktivity. Hodinky měří i okysličení krve, naprostou samozřejmostí je pak měření spánku včetně fáze REM.

7

V hodinkách, respektive aplikaci Zepp, je připraven i váš osobní trenér založený na umělé inteligenci. Ten vám má umožnit lépe běhat a měnit plánování tréninků dle vašich výsledků. Komunikuje s vámi textově, případně i hlasem, avšak český text čte velmi krkolomně. U běhu navíc trenér počítá, že už máte začátky za sebou a rovnou vám i jako začátečníkovi naordinuje dlouhé běhy na první dny, což příliš ideální není.

LÍBILO SE NÁM

  • přehledné zobrazení naměřených sportovních/zdravotních údajů
  • velké množství sportovních režimů
  • měření SpO2
  • GPS

NELÍBILO SE NÁM

  • trošku nedotažený osobní trenér

 

Zhodnocení

Amazfit Cheetah Pro vypadají minimálně zajímavě, příjemně se nosí, mají skvělý displej, umí telefonovat a sportovně zaměřené uživatele jistě zaujmou. Na českém trhu je seženete za 7 190 Kč a řadí se do středu portfolia výrobce. Každopádně jde již o dražší kousek, po kterém případně sáhnou ti náročnější. Z tohoto důvodu nelze prominout chybějící NFC, hodinkami tak nelze platit. Zamrzí i spíše uzavřenější systém, nemožnost plnohodnotně reagovat na zprávy a výdrž baterie zůstala za očekáváním.

9

Velmi rozhodne, pro jaké účely budete chtít hodinky používat. Pokud hledáte originální a sportovněji založené hodinky, přičemž oželíte NFC, jsou Amazfit Cheetah Pro zajímavou volbou. V jiných případech se však ke slovu hlasitě přihlásí konkurence.

Amazfit GTR Mini recenze – První miniatura mezi GTR

Amazfit GTR Mini recenze – První miniatura mezi GTR

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

U hodinek Amazfit jsme vídali modely "mini" jen u hranatých pouzder. U kulatých nikoliv. To se ale s nástupem hodinek Amazfit GTR Mini mění a malé jsou doopravdy jen pouzdrem. Zbytkem převyšuje své soky minimálně o třídu.

1

U Amazfitu GTR a GTS jsme zvyklí, že hodinky vypadají, funkčnost je "plus-mínus" a celkové skóre je dobré. Nové GTRka jsou v tomto ohledu game-changerem a hned ze startu musím vyzdvihnout pár věcí:

  • Vzhled
  • Přesnost GPS a tepové frekvence
  • Výdrž baterie
  • Správce baterie


Co mě moc nenadchlo, je rychlost a plynulost systému. Ale stále je třeba brát ohled na cenu hodinek.

 

Hliník se vrací z Humpolce

Ze začátku, když jsem hodinky vyndal z krabičky, neoslnily mě. Takový stříbrno-černý plavecký čip na ruku. Postupně jsem si ale začal zvykat a při položení na dámskou ruku (kde hodinky teda patří nejvíc), to už není tak zlé. Design je hodně minimalistický, stejně jako průměr 42 mm. O narušení čistých linií se stará v tomhle případě jedno tlačítko na druhé pozici, které je celkem vystouplé. Trošku mi evokuje staré stopky, ale v konečném výsledku mi vůbec nevadí.

2

Jinak jsou hodinky dostatečně tenké, lehké a na ruce je opravdu necítíte. Hmotnost i se silikonovým řemínkem je totiž 36,2 g.

Řemínek je vcelku příjemný a zapíná se na klasickou sponu. Jediné, co mě trošku štve, je systém alá Apple Watch, kdy se konec provléká dovnitř a je zapotřebí řemínek utáhnout o jedno méně, aby se vám neodkrvila ruka.

3

Displej nepřekvapí, ale ani neurazí

Displej o velikosti 1,28", využívající technologii AMOLED s rozlišením 416 x 416 pixelů, se dá označit za takovou klasiku. Dívá se na to moc pěkně a s čitelností není problém za jakéhokoli světla. Prostě taková ta čínská klasika, na kterou jsme všichni zvyklí.

4

Sklíčko je zde 2,5D Gorilla Glass s AF povlakem, který se stará o to, aby nebyly na displeji vidět ťapance, protože displej je jak jinak než dotykový. Celkově asi není co vytknout, jen bych použil nějakou fólii, ať si sklíčko někde nepodřete.

 

Slušný výkon na poli tepové frekvence

Co se senzorové výbavy týče, nemůžeme od městských hodinek čekat zázraky. Máme zde pulzní oxymetr, tepovku, GPSku, akcelerometr, geomagnetický senzor a senzor okolního světla. Takže opět a zase, taková městská normálka.

Co ale není stoprocentní u všech městských hodinek je tepovka a GPS. Tady ale oba snímače vykazují přesnost rovnající se například mým Fenix 7X. Byl jsem až (ne)mile překvapen, jak moc to sedělo. Když srovnám jeden z běhů, tak průměrná tepovka na Garminu byla 134 tepů a na Amazfitu to bylo 132 a možná bych dal i za pravdu Amazfitu. Oboje bylo totiž měřeno z ruky.

4

V případě GPSky to bylo další milé překvapení, že se trasy nelišily téměř o nic. Největší problém dělal Amazfitu les a převýšení, protože tohle nemá jak měřit. A tento údaj vám hodinky nevyplivnou ani v aplikaci.

 

Rozpětí baterie 7 až 14 dní rozhodně potěší

U baterie v poměru k tělu hodinek se Amazfit celkem předvedl. Hodinky dají 14 dní v režimu chytrých hodinek při běžném užívání a 7 dní při náročném používání. Ne, že bych je nosil 24/7, ale baterku jsem vlastně za celé testování nenabíjel. Pár běhů, pár notifikací, spánek, a za 8 dní mám ještě 32 %. Což mě dost překvapilo.

Skvělý je také správce baterie, který vám řekne vše o využívání vašeho zařízení. Respektive vám rozepíše, kolik % baterky vám sežraly notifikace, trénink, denní monitoring atd. Máte zde i možnost nastavení úsporného režimu, který trošku oseká funkce, ale za to hodinky vydrží celou věčnost.

 

Parťák na sport? Ano.

Když pomineme 120+ sportovních aktivit, které se vám určitě všechny budou "hodit", základ v podobě kola, běhu, posilky atp. zde jsou. A v případě běhu je to docela slušný parťák, který vám dokáže vyhodnotit aerobní / anaerobní přínos, VO2 Max či dobu regenerace. A na to, že mě hodinky neznaly, tak zrovna VO2 Max mi vyhodnotily téměř stejně jako moje Garminy.

5

Hodně jsem koukal na to, že hodinky mají stejnou funkci jako Garmin, že při pozastavení můžete klepnout na tlačítko "později" a aktivita se schová. Stejně jako to, že si můžete nastavit budíky na jídlo / pití a taky třeba virtual pacera (virtuální protivník v určitém tempu). Wow!

 

Uživatelské prostředí šetří, kde se dá

Jediné, s čím mám na hodinkách trošku problém, je uživatelské prostředí. Aby získali větší výdrž baterie, osekali přechody a jde vidět, že se hodinky někdy lehce "seknou" při přechodu na jinou obrazovku. Hodinky vlastně ovládáte pohyby doleva doprava, kde jsou widgety. Poslední je pak souhrnný widget, kde vidíte v dlaždicích všechny widgety. Tak nějak si říkám, že by stačil jen ten jeden, kde se dá nastavit všechno...

Nicméně, tlačítkem se dostanete do menu, kde jsou další možnosti, aplikace a nastavení. Pokud chcete zpět na hlavní obrazovku, slouží pro to swipe na obrazovce anebo tlačítko.

 

Dýcháš? Dýchám

Fitness funkce jsou ve všech modelech u Amazfitu podobné. Máme tady základ v podobě kroků, kalorií a tepové frekvence (co minutu) a třeba spánku. Co musím vyzdvihnout, je one-tap-measuring, který vám změří veškeré hodnoty co potřebujete za jednu minutu a vyplivne vám průměry. Dalším rozšířením je například dýchací cvičení či menstruační kalendář.

 

Nezavoláte si, za to se vyfotíte

Hodinky, po vzoru GTS Mini, neumí telefonovat. Dalo se to vlastně očekávat, že to musí nějak rozlišit. Notifikace ale fungují jak mají a na Androidu funguje i možnost rychlých odpovědí. Super funkce je dálková samospoušť z hodinek, která funguje i na iPhonu. Jinak z klasiky zde máte budík, stopky, odpočítávací stopky a například kalendář.

6 

Z Amazfití klasiky je zde soustředění Pomodoro anebo vychytané počasí. Co mě docela překvapilo, je přítomnost kompasu, ale asi kdybych se ztratil ve městě, tak využiju i jej.:-)

Zhodnocení

Za mě dobrý. Chcete slyšet více? Líbí se mi provedení hodinek, kdy jsou prostě tvořeny nenápadně a tak nikdo nemusí poznat, že máte chytré zařízení na ruce. Díky přesné tepovce, dlouhé výdrži baterie a dalším super funkcím, jsou tyto hodinky ideálním parťákem jak na sport, tak na celodenní nošení.

Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Není tomu ani rok, co nás poctily svou přítomností hodinky Amazfit GTS 3. Za mě to byla odbočka špatným směrem, kterou se teď Amazfit snaží nahradit novým modelem. A věřte mi, Amazfit GTS 4 je úplně jiná písnička.

1

Amazfit GTS 3 byly za mě průser. Oproti starší generaci jim chyběly podstatné funkce, které definovaly řadu a vlastně tento "upgrade" byl úplně k ničemu. Naproti tomu nové Amazfity GTS 4 jsou upgradem po všech stránkách, který rozhodně dává smysl. A co je nového oproti Amazfit GTS 3?

  • Telefonování v dosahu Bluetooth
  • Rychlé odpovědi na zprávy
  • Možnost uložení karet
  • Hudební přehrávač
  • Nové menu
  • Rozsáhlý obchod s aplikacemi


Ještě než se vrhneme do hloubky těchto hodinek, mrkneme se na rozdíly mezi Amazfit GTS 4 a Amazfit GTR 4:

  • Pouzdro – GTS má čtvercové a GTR má oválné pouzdro
  • Menu – GTR má v menu vysvětlivky zatímco GTS jen ikonky (někdy nicneříkající)
  • Váha – GTSka mají o 7 g lehčí pouzdro
  • Baterie – GTRka mají výdrž až 14 dní kdežto GTSka "pouhých" 8 dní v režimu smartwatche
  • Řemínek – GTRka se dělají na kůži, silikonu a nylonu kdežto GTS je zatím pouze na silikonu

 

Minimalismus s "nádorem"

Hliníkové pouzdro zůstalo minimalistické se střízlivými rozměry 36,8 (bez korunky) x 46,8 x 11,91 mm. A ačkoliv jsou rozměry střízlivé, na útlá dámská zápěstí se moc nehodí. Ale s váhou 27 g (s řemínkem 47 g) jsou vhodné jak na celodenní nošení, tak na ničím nerušený spánek. Pomyslný nádor tvoří korunka, která nabývá v poměru k pouzdru, gigantických rozměrů. A pokud se bojíte o ovladatelnost, tak tuto korunku rozhodně nepřehmátnete. Najdete na ní také lehké vroubkování a logo Amazfitu.

2

Parádní věc je ta, že si můžete hodinky otočit naopak a v nastavení zvolit směr korunky. Takže pokud byste hodinky chtěli nosit na druhé ruce a mít je otočené naopak, můžete.

3

Přechod mezi pouzdrem a dýnkem je značně viditelný, ale nějak mi to nevadí a přidává to hodinkám trošku "party" styl na jinak uhlazeném byznysu. Řemínek si soudruzi vypůjčili od amerického giganta. Je silikonový, krásně drží na ruce a má systém Quick Release (stěžejky 20 mm). Místo poutka je zde klasické jablíčkovské zastrčení, které upřímně moc nemusím, ale co už. A doporučuji řemínek utáhnout o jednu dírku méně, než jste zvyklí. Po vložení druhého kusu dospod to bude tak akorát.

 4

 

Displej úměrný Amazfitu

Displej je opravdu kvalitní, ale myslím si, že na GTRkách je o něco více jasnější a prostě lepší. Možná to dělá tvar hodinek, možná moje špatné oči. Nicméně, 1,75" HD AMOLED displej s vysokým rozlišením 390 x 450 je stále hodně kvalitní.

5

Na povrchu chrání hodinky asi o milimetr vystouplá Gorilla, kterou bych přelepil nějakou fólií, ať tak krásné hodinky nepoškrábete. Co se vzhledů hodinek týče, těch je nespočet jak v hodinkách, tak poté v aplikaci, kde si vzhledy můžete dotáhnout anebo vytvořit vlastní.

 

Senzorová výbava nezklamala

Číňan řeší senzorovou výbavu čínským slovem "nacpitamvše". V hodinkách je tedy barometr, snímač tepovky, pulzní oxymetr, světelný senzor, teploměr, GPSka, gyroskop, akcelerometr a kompas. Pokud jsem něco zapomněl, specifikace je daná i na stránkách.

6

Snímač tepovky je použit biotracker PPG 4.0 a GPSka je, jak už to letos bývá všude, dvoupásmová. Takže přesnost jak sviňa. Tedy, alespoň se to píše.

Pojďme tedy mrknout na přesnostní okénko. GPSka nebyla až taková hrůza. Trošku uskakovala, ale docela pohoda. Mrkněte sami.

7

Co se tepové frekvence týče, tam už to byla větší hrůza. Dal jsem s nimi intervalový trénink a hodinky bohužel intervaly vůbec nezaznamenaly. Na běh po práci je to asi ok, ale na nějaké strukturované intervaly... Nic moc.

8

Barometrický výškoměr na tom ale nebyl vůbec zle a za to má Amazfit alespoň jedno plus.

9

A co na to baterie?

Podle všech parametrů, Amazfit nezklamal. Své funkce dokáže pohánět tak dlouho, že minimálně týden nebudete muset vytahovat nabíječku z šuplíku. Abych přešel k přesným číslům, tak je to 8 dní v režimu chytrých hodinek a vyváženého používání. Když si zajdete častěji zasportovat a vyřídíte z nich více hovorů atp., měly by vydržet až 4 dny.

10

Pro sportovní aktivity tady máme výdrž 16 hodin s nejpřesnější GPS (vícepásmová), 28 hodin čistě GPS po vteřině a nemýlím-li se, tak poprvé najdeme i úsporný režim GPS, který dokáže dát až 33 hodin. Dvoupásmovou GPS a úsporným režimem si Amazfit GTS 4 říká i o jméno sporttesteru a rozhodně bychom ho měli brát v potaz.

Za moje testování se potvrdila slova Amazfitu a sedí jim to parádně. Já jsem jen trošku více "cucal" baterku, když jsem zkoušel všemožné blbosti a nějaké aplikace, které by si snad ani normální člověk do hodinek nenainstaloval, ale o tom až později.

 

Sportovní aktivity s přídavkem chytrosti

Jak už jsme zvyklí, sportovních aktivit je tam neskutečný přehršel. Hula Hop, Frisbee, Trailový běh (najdete pod záložkou "rychlochůze") a dalších xy aktivit. Nejvíce mě zaujala aktivita houpání se na houpačce a jízda v autě. Houpání je další aktivita, kde si měříte maximálně tep, čas a kalorie (chtěl bych vidět někoho, kdo se houpe třeba hodinu), ale jízda v autě mi začíná dávat celkem smysl, když nad tím tak přemýšlím.

11

Spíše bych tuto aplikaci viděl pro řidiče kamionu, ale i normálním řidičům může pomoct. Můžete si nastavit alarmy na tepovku, na rychlost vozidla (min/max), na přísun kalorií, vody atp., což mi přijde jako dobrá vychytávka, pokud jedete někam dlouho.

12

Novinkou je také možnost pozastavit aktivitu a zmáčknout tlačítko "později", kdy se hodinky uvedou do stavu smartwatche a přestanou měřit GPS.

 

Ovládání je dobré, ale dlouhé

Pokud pominu korunku jako ovládací prvek, který funguje jako obvykle "skvěle", tak Amazfit povýšil s ovládáním o třídu výše, ale bohužel to nedotáhl dokonce.

Na základní obrazovce se pohybujeme doprava a doleva a projíždíme widgety, jak už jsme zvyklí. Poslední widget je ale rolovací menu dospod, kde jsou všechny widgety ve zmenšenině a všechny můžeme rozkliknout (asi jako na nových hodinkách Garmin). Tohle "menu" nahrazuje vlastně veškeré widgety a ty tam jsou už zbytečné. Ale mají to tak kluci vymyšleno kvůli tomu, že potažením nahoru se zobrazí notifikace a potažením dolů zkratky. Kdyby notifikace implementovali do toho rolovacího menu, byla by to paráda!13

Po zmáčknutí korunky se dostáváte do hlavního menu, kde lze korunkou rolovat mezi widgety, které nejsou na hlavní obrazovce a také mezi nastavením. Na ikonky si je ale potřeba zvyknout, protože jsou dost podobné a někdy si říkáte, na co vlastně klikáte.

Celkově mají hodinky dobré "flow", nesekají se a animace jsou překvapivě plynulé. No, za ty prachy, prostě dobrý.

 

Pošlete zprávu, zavoláte si, přestanete kouřit

Hodinky jsou opravdu chytré, to se musí nechat. Nejvíce určitě potěší návrat funkce volaní přes hodinky skrze připojený Bluetooth z telefonu a funkce hudebního přehrávače. Krom toho zde najdete samozřejmě počasí, stopky, Amazfití pomodoro (appka na soustředění se), kde je můj telefon a mnoho dalšího.

14 

V aplikaci vás pak čeká obchod, ve kterém najdete další rozšíření hodinek. Nejvíce mě zaujala aplikace "stop smoking punch". I když nekouřím, zajímal mě ten "punch" neboli rána. No, žádnou jsem nedostal. Ale třeba v aplikacích najdete nějaké pomocníky pro běžný život.

Parádní je také možnost hlasového asistenta (pouze anglicky), se kterým uděláte základní věci pomocí hlasu. Nastavíte si budíka, někomu zavoláte, spustíte aktivitu anebo spustíte hudbu. Stačí udělat 2x za sebou gesto pro rozsvícení hodinek a hlasového asistenta aktivujete. Pokud si nevíte rady, v hodinkách jsou přímo některé pokyny specifikované jako nápověda.

Abych nezapomněl na ženy, pro ně je zde menstruační kalendář a kdyby si ho chtěli vyzkoušet i chlapi, tak můžou. Mně tuto funkci hodinky samy nabídly...

 

Fitness funkce v čele s one tap měřením

Základ fitness funkcí tvoří samozřejmě kroky, měření tepu (pouze co minutu), spálené kcal, spánek a skóre PAI. "Koláč" shrnuje vaše aktivity + fitness celodenní měření do jednoho skóre, které by pro zdravý životní styl mělo být stále nad 100 body.

15

Parádní funkce je poté One Tap měření, které vám změří veškeré důležité hodnoty (tep, oxymetr, stres a dechová frekvence) za pouhých 45 sekund. Byl bych asi radši, kdyby hodnoty byly měřeny 2 minuty jako u Garminu, ale jako taková "rychlovka" to stačí.

 

Zhodnocení AppleFit Watch GTS 4

Amazfitu se zase podařilo přiblížit o kousek blíže Apple Watchům svou chytrostí a funkcemi a opět exceluje v displeji a baterce. Tomuto modelu nemám co vytknout až na složitější párování, kdy se hodinky k Samsungům párovaly asi hodinu, a to ještě s mými zásahy do párování. Další věcí je tepová frekvence, která bohužel moc nekoreluje s realitou.

16

Až se hodinky naučí platit na českém trhu, budou mít dražší značky celkem potíž... Za mě je tento model hodinek povedený a pro lidi, kteří na ruce potřebují mít prodlouženou ruku telefonu a nechtějí za to "uvalit" celou výplatu, je značka ideál.

 

Amazfit GTR 4 recenze – Konečně s puncem kvality?

Amazfit GTR 4 recenze – Konečně s puncem kvality?

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Velice oblíbený a cenově dostupný model GTR 4 se dočkal reinkarnace. Kabátek má dost podobný, střeva taky, ale dostal o dost příjemnější operační systém Zepp OS 2, přesnější senzory a variantu nejen na silikonu a kůži, ale také na teď dost oblíbeném nylonu.

1

 

Jaký je rozdíl mezi GTR 4 a GTS 4?


Vůbec žádný. Pokud pomineme, že jedny jsou hranaté a díky tomu mají trochu větší displej, tak skutečně žádný.

Pokud se tedy nemůžete rozhodnout, jestli pořídit GTR 4 nebo GTS 4, vybírejte očima, protože funkce jsou úplně stejné.

 

Jaké jsou největší novinky na GTR 4?

Největší palec dávám za upgradovaný operační systém. Ve třetí a všech předchozích generacích to bylo takové... Nedotažené. Teď je systém graficky povedený a hlavně plynulý. Amazfity to vždy měly (buďme upřímní) zasekané, ale teď to krásně šlape.

Nový snímač tepové frekvence slibuje vyšší přesnost i za pohybu a skutečně tomu tak je. Sice mě trochu štve minutový interval měření, ale nemůžu mít všechno.

Telefonování a hudební přehrávač. V této cenové relaci to není úplně standard (ačkoliv se to už standardem pomalu stává) a i když to měly i předchozí generace, musím to vyzdvihnout.

Někdo určitě očekává i negativní poznatky. Popravdě, žádné nemám. Samozřejmě, že by se něco našlo (a pokud dále budete číst, pochopíte, že určitě najde), ale když se podívám na cenovku, na hodinky a zase na cenovku, nemůžu nic vytknout.

2

3 typy řemínků? Naprostý ideál

Víte, hned při nahlédnutí do propagačních materiálů mě zaujal nový typ řemínku – nylon. Teď je docela populární, protože netlačí, hodinky neskáčou a vypadá dobře. Kromě nylonu se objevil i tradiční silikon a kůže.

3

Verze s nylonovým řemínkem dostala ještě tmavou povrchovou úpravu a je celkově laděná do sportovna. Silikon je takový univerzál a kůže pro elegány.

4

Pouzdro hodinek docela obstojně kopíruje třetí generaci a zůstalo i boční tlačítko a korunka. Ačkoliv korunka mohla být zpracovaná o něco lépe. Kvůli plastu působí hrozně lacině a lacinou korunu jim přitloukl jakýsi červený polep na jejím vrchu. Působí to jak nálepka, kterou dostanete k hračce z Kinder vajíčka a jako vždy ji nalepíte křivě a dítě je naštvané, že jste tak leví (taky si ji mohlo lepit samo, žejo).

5

Pouzdro samo o sobě ale lacině nepůsobí, má pěkné křivky a není to plast, ale hliník. Přibyla i jemná minutová stupnice okolo displeje, což je takový pěkný nádech klasiky. Tuto klasiku si ale pravděpodobně užijí jen pánové, protože s průměrem 46 milimetrů to pro dámy nevidím moc reálně.

6

Trochu mě mrzí, že spona u kovového a silikonového provedení je plastová. Popravdě těžko určovat, jestli to je to to nebo ono, ale působí to jako plast. Spona je nasazená na řemínku o šířce 22 mm s uchycením Quick release, což je jen takový malý zobáček, který chytnete nehtem a řemínek sundáte.

7

 

Displeje Amazfit umí

U nás už máme takový otřepaný vtip, že když se řekne Amazfit, každý má hned říct "pěkný displej". Vtip je to možná otřepaný, ale pravdivý.

8

GTR 4 je osazeno AMOLED displejem o velikosti 1,43" a rozlišením 466 x 466 pixelů. Někdy tyto displeje mohou působit trochu vykřičeně, a tak mě Amazfit mile překvapil volbou jak tématu (výchozí, obchodní nebo výrazný), tak volbou stylu barev (přirozené nebo výrazné). Já jsem zvolil obchodní téma a přirozené barvy. Působí to jemným a nerušivým dojmem.V kombinaci s jemností 326 ppi nemám co vytknout.

9

 

Nový BioTracker 4.0 měří velice přesně

Ano, měří přesně, pokud sundáte polep, který tam je od výroby. Já totiž nadával na jeho přesnost, když jsem si šel zaběhat v dešti, a pak mě kolega Matěj (když si je prohlížel) poučil, že jsem nesundal fólii. Upřímně, pak už to měřilo dobře. :)

Lepší měření je pravděpodobně díky tomu, že tepák teď má 4 diody a 2 ledky, takže prosvícení kůže je opravdu kvalitní, což je jeden z nejdůležitějších parametrů pro dobré měření.

10

Ale z hlediska klidových tepů. Já nevím, to se Amazfitu stále nějak nedaří. Sedím, Garminy ukazují tep 50, Amazfity 85. Pravděpodobně je to kvůli snížené frekvenci měření (každou minutu), kdy hodinkám prostě nestačí pár vteřin k přesnému záznamu aktuálního tepu. Ale to je nešvar všech chytrých hodinek s minutovým intervalem měření. Kdyby alespoň dali uživateli možnost nastavit si měření na každou vteřinu na úkor výdrže baterie... Ale ono nic.

Kromě snímače tepové frekvence v hodinkách najdete pulzní oxymetr, akcelerometr, gyroskop, barometr, kompas, teploměr či GPS přijímač.

K GPS přijímači... Ten teď komunikuje na dvou pásmech s až pěti navigačními systémy najednou (aktualizace to zvýší na 6). Díky tomu je výkres trasy přesnější. Jako, když budu upřímný, ve městě (kde se GTR 4 bude pohybovat nejčastěji) měří skoro stejně přesně jako několikanásobně dražší Tactix 7.

Tady jsou screenshoty z měření trasy GTR 4. Nedivte se té tepovce. Bylo to měřeno tak, že jsem měl zalepený snímač tepové frekvence fólií, protože jsem ji (já blbec) zapomněl sundat.

11

A tady jsem se snažil vyscreenovat úplně stejně záznam trasy z Garmin Tactix 7.

12

Když srovnám třeba i odečet tempa nebo měření vzdálenost. Všechno funguje perfektně. Klobouček.

 

S battery managementem máte o výdrži úplný přehled

Nejdříve si projdeme papírové údaje. Baterka o kapacitě 475 mAh se dobíjí 2 hodiny (potvrzuji) Typická výdrž by se měla pohybovat okolo 14 dnů, při náročném používání 7 dní. Já jsem se dostal na nějakých 10, protože teď neběhám tolik jako jsem běhával. V úsporném režimu se doba může prodloužit až na 24 dní, ale v čem GTR 4 opravdu překvapil, tak je to výdrž při aktivní GPS. S nejvyšší přesností 25 hodin a ve vyváženém módu až 44 hodin. Úsporný režim GPS dokonce 52 hodin.

Když si představím, že při nejvyšší přesnosti to zvládne i 24hodinový závod. Na hodinky do města hodně slušné. Ačkoli verze na silikonu a nylonu působí sportovním dojmem. Že by se z GTR 4 pomalu ale jistě stával sportovní kousek?

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Když si otevřete nastavení a přesunete se do správce napájení, máte možnost vypnout či zapnout prvky, které silně ovlivňují výdrž baterie jako třeba automatické měření kyslíku v krvi, stresu, rozsvícení obrazovky při notifikaci, atd. Pro někoho, kdo neví, co přesně je opravdový žrout baterky, je to ideální.

Kromě toho také máte počet odvolaných minut, minut přehrávání hudby, sportovní aktivity, počet zdvihnutí atd. Jsem nadšený.

13 

Uživatelské prostředí konečně má hlavu a trochu bolavou patu

Víte, čínské značky tak trochu tápou v tom, jak postavit uživatelské prostředí. Uzavřít to? Otevřít, ať se tam dají nainstalovat aplikace třetích stran? Co dělá swipe doprava, co doleva? Teď už to tak nějak dává smysl.

Nastartujete hodinky a doprava a doleva si zobrazíte widgety. Samozřejmě si můžete vybrat, které tam chcete. Mně asi nejvíce baví widget se shrnutím všeho důležitého. Na jednom widgetu najdu ovládání hudby, doporučené aplikace, počasí, stav PAI, spánku, kroků, minut intenzivní aktivity, okysličení krve, budíky a nakonec poslední zmeškaný hovor. Prostě vše důležité na jednom místě.

14

Podobně to vypadá i hned po probuzení (vás, ne hodinek), když se vám zobrazí základní obrazovka, která vám popřeje dobré ráno a shrne to nejdůležitější.

Trochu mě mrzí, že mezi hlavními widgety se nedá projíždět pomocí korunky, ale nemůžu mít všechno. Ačkoliv mi to dává absolutní smysl.

Když už byla řeč o aplikacích, tam je velký posun. Market už není složený jen z pěti aplikací, ale reálně jsem tam našel hru Snake, kalkulačku nebo třeba navigaci Wear. To jsem vypíchl jen pár, ale chtěl jsem tím podtrhnout, že nabídka už vůbec není špatná.

15

Zobrazení menu si můžete vybrat ve formě seznamu nebo šestiúhelníků. Mě baví ten šestiúhelník. Lehce to připomíná Apple Watch, ale toto mi připadá přehlednější. Nepohybuju se jen v nějakém shluku, ale v několika shlucích. Jediná škoda je, že se ty shluky nedají nakonfigurovat podle osobních preferencí.

Ale co je to nejdůležitější... Je to mnohem plynulejší. Pohyb napříč GTR 4 mě vůbec neotravuje a má to pěkný "flow".

Ale přeci jen to napíšu. Trochu mě otravuje, když jsem ve widgetu, který funguje na principu pohybu doprava a doleva, tak pokud jsem na poslední stránce, musím se vrátit na úplně první a až poté mám možnost se vrátit o krok zpět. Proč se prostě všechny widgety nepostavily vertikálně? Pak bych mohl akci "Zpět" použít všude!

 

Je libo monitoring houpání nebo přetahování lanem?

Trochu si z toho dělám srandu, ale Amazfit (a další čínští výrobci) mají tendenci to trochu přehánět se sportovní nabídkou. Když pominu šachy, bridž a hula hoop, tak tam najdete i šipky, houpání se či stolní fotbal.

Jen tím chci říct, že je tam několik relevantních monitoringů a ty ostatní jsou s prominutím ptákoviny, které všechny monitorují to stejné – čas, tepovku a třeba stres.

Třeba při běhu hodinky měří čas, vzdálenost, tepovku a tempo. Na další obrazovce průměrné tempo, průměrný srdeční tep, a spálené kalorie. Poslední tvoří graf tepové frekvence.

V telefonu se dozvíte vše podrobněji – zóny tepové frekvence, rozložení stoupání, grafy převýšení, tepové frekvence, kadence aj., a tempo na každý kilometr.

Potěšilo mě, že GTR 4 mají výčet týdenního tréninkového zatížení, odhad VO2 Max a dobu regenerace. Tyto sportovní funkce jsme nejčastěji našli na sportovnější Amazfit T-Rex 2, ale našly si místo i v městském GTR 4.

 

A co lifestyle?

Hodinky samozřejmě měří celý den tepovou frekvenci (max. každou minutu) a můžete si nastavit i měření pulzním oxymetrem. Ale upřímně, hrozně to žere baterku. Dalšími fíčurami jsou měření stresu, monitoring spánku, sledování menstruačního cyklu či dýchací cvíčení. To už je ale napříč nabídkou chytrých hodinek takový standard. Docela mě baví rychlý snímek (45 vteřin), který změří všechno, co hodinky, umí. Takový obraz všeho možného za velice krátký časový úsek. Něco podobného má Garmin ve dvouminutovém intervalu.

 

Už žádné PRO. Prostě telefonujte ze všech GTR 4

Třetí generace rozdělila model GTR do PRO a ne-PRO. PRO mělo hudební přehrávač a možnost telefonování. Verze bez tohoto přízviska to nedokázala.

Teď už naštěstí nejsou žádné rozdíly a všechny GTR 4 dokážou telefonovat. Druhá strana mě popravdě slyšela trochu tlumeně, ale je paradoxní, že mě slyšela úplně stejně tlumeně, ať už jsem měl hodinky přímo u pusy nebo od těla. Každopádně, vždy jsme se domluvili.

Hudební přehrávač funguje na bázi klasických empétrojek, což mě vůbec nepřitahuje, protože preferuji streamovací služby. Doby, kdy jsem stahoval hud..... Ajo, já nikdy nestahoval! Ne, fakt. Přísahám! ;)

Po aktualizaci by dokonce mělo být možné nahrát do hodinek GPX a nechat se navigovat. To mi udělalo asi největší radost.

Milovních chytrých funkcí by mohli ocenit ještě hlasového asistenta Alexu a přiznivci Androidu si mohou užívat i přednastavené odpovědi na zprávy. Já se svým Apple se můžu jít možná tak klouzat.

 

Jaké jsou GTR 4?

Když jsem ty hodinky poprvé chytil, nebyl jsem z nich nijak na větvi. Už od první generace mám pocit, že řada GTR je pořád stejná, jen se trochu mění vzhled. Když jsem GTR 4 začal používat, uznal jsem, že to tak není. Čtvrtá generace má mnohem smysluplnější uživatelské prostředí, lepší plynulost ovládání, otevírá se aplikacím třetích stran a senzorová výbava (obvzlášť GPS) je na mnohem větší úrovni.

Z funkčního hlediska je Amazfit, vzhledem ke své cenovce, perfektní. Trochu pokulhává vzhled, který na mě působí lehce lacině. Kdyby působil lacině i na vás, můžete sáhnout po alternativách jako je Xiaomi Watch S1 nebo Huawei Watch GT 3. Xiaomi je na tom cenově skoro stejně, ale za Huawei si budete muset připlatit. Ačkoliv, kdybych si vybíral já mezi Xiaomi a Amazfit, vyberu si spíše Amazfit, protože vyrábí pouze hodinky a podle mě to dělají líp.

Kdybych vybíral mezi Huaweiem a Amazfitem, už bych přemýšlel nad tím, jestli se mi chce připlatit 3000 Kč.

Každopádně, GTR 4 se povedl.

 

 

3 NEJ: Amazfit – Vybere si téměř každý

3 NEJ: Amazfit – Vybere si téměř každý

Recenze vytvořená od:  hodinky-365.cz   Hledáte skutečně levné hodinky, které zvládnou téměř vše? Myslím, že s klidným srdcem můžete zaparkovat u tohoto modelu. Bip U Pro jsou takové šedé myšky a rozhodně by měly dostat více prostoru.
Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?

Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?

Recenze vytvořená od:  hodinky-365.cz Zdánlivě identický design s konkurenčními Apple Watch je jednou z věcí, která napoprvé zaujme.  GTS 3  toho nabízí mnohem více, než jen zajímavý design. Tenké tělo, AMOLED displej, slušná výdrž baterky, desítky sportovních aktivit a neuvěřitelná váha 25 gramů.
4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Amazfit

4 důvody, proč sáhnout po chytrých hodinkách Amazfit

Recenze vytvořená od:  hodinky-365.cz Amazfit  je značka vlastněná společností Zepp Health a na trhu je od roku 2013. Za tu dobu se jim podařilo prodat více než 100 miliónů kusů nositelné elektroniky. To vám ale s rozhodnutím moc nepomůže, co? Tak se pojďme vrhnout na důvody k pořízení.
SOUBOJ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

SOUBOJ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

Recenze vytvořená od:  hodinky-365.cz Řada GTR byla vždy specifická tím, že měla dvě nadstandardní chytré funkce – telefonování přes hodinky v dosahu telefonu a úložiště pro hudbu přímo v hodinkách. Tuto funkci ale najdete v  GTR 2 , nikoliv však v  GTR 3 . Pokud se ale budeme bavit o  GTR 3 Pro , tady se funkce opět objevila. Ve třetí generaci to tedy můžete považovat za příplatkovou výbavu.
Amazfit GTR 3 – Nejlepší volba do 5 000 Kč

Amazfit GTR 3 – Nejlepší volba do 5 000 Kč

Recenze vytvořená od: hodinky-368.cz Za mě je největší plus určitě design a displej. Design je takový lehce minimalističtější, takže tam není víceméně co zkazit. A displej? Ten vyniká snad na každé produktové fotce a důvod je jasný... Je dominantou celých hodinek.

Strana: 1  2  3 

Sledujte nás

facebook  instagram