Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?

Amazfit GTS 3 recenze – Minimalismus v podobě Apple Watch?

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Zdánlivě identický design s konkurenčními Apple Watch je jednou z věcí, která napoprvé zaujme. GTS 3 toho nabízí mnohem více, než jen zajímavý design. Tenké tělo, AMOLED displej, slušná výdrž baterky, desítky sportovních aktivit a neuvěřitelná váha 25 gramů.

Už známý design – Levnější Apple Watche?

Modely GTS jsou známy svým minimalismem. Hliníkové tělo působí elegantním a kvalitním dojmem. Dýnko hodinek je plastové a za mě působí trochu lacině. V některých případech bývá spouštěčem alergických reakcí. Vhodnější variantou by byla keramika či sklo.

Silikonový řemínek je příjemný, tenký a navazuje tím na štíhlé pouzdro hodinek. Materiálem mi připadá jako kombinace silikonu a plastu. Na první pohled mě nezaujal, po chvilce nošení jsem změnil názor. Hodinky se mi nosily příjemně a díky jeho téměř muší váze jsem nevěděl, že je mám. Řemínek je možné pohodlně vyměnit díky upínacímu systému Quick Release (rozpětí nožek je 20 mm).

Korunka na pravé straně elegantně doplňuje pouzdro. V hodinkách se díky ní skvěle pohybuje, pokud nechcete jen scrollovat prstem. Právě korunka a hliníkové tělo jsou prvky připomínající modely od jablíčka.

Fantastický displej s tisícovkou barev

Chloubou je bezpochyby Ultra HD AMOLED displej, krytý tvrzeným sklem a úpravou zamezující otiskům prstů. Dosti se mi líbila rychlá odezva displeje a automatická regulace jasu. Díky tomu je displej nejen dobře viditelný na slunci, ale i za jakýchkoliv světelných podmínek. S jemností zobrazení 341 PPI je na displej hezká podívaná. Jen tak pro srovnání... Za takové PPI by se nemusela stydět ani řada dnešních smartphonů. Takové Apple Watch 7, které byly přímým konkurentem při tomto testování, jsou vybaveny displejem o jemnosti 326 PPI.

Chvályhodná výdrž baterie

Výdrž je více než obstojná. Při průměrném zatížení s častými notifikacemi a každodenním cvičením GTSka vydržela týden bez zadýchání. Výrobce udává 12denní výdrž. Ta se zkrátila, když jsem s hodinkami každý den sportoval a zapnul funkci Always-On displeje. Ta mi vyhovovala o dost více, protože díky ní hodinky svítí trvale. Bohužel se to výrazně odrazilo na výdrži baterie.

Stále je to hezký počin. Většinou hodinky s AMOLED displeji tak dlouho nevydrží. A už vůbec ne, když mají zapnutou funkci Always-On. Zde se potvrzuje, že asijské firmy umí udělat opravdu precizní kousky, které navíc i něco vydrží.

Nabouchané uživatelské prostředí

S prostředím pro uživatele si Amazfit vyhrál. Na výběr je až ze 150 číselníků. Potom, co jsem si konečně vybral svůj oblíbený vzhled, nevěděl jsem kam dřív. Prstem jsem brouzdal na každou stranu a vždy jsem se dostal k nějakému widgetu. Spousta lifestylových funkcí je využitelná i v praxi a s hodinkami se člověk nenudí.

Korunka měla dobrou odezvu v pohybu po menu a po jejím stisknutí slouží jako vstup nebo výstup do menu. Občas mi nesedělo, že mě zmáčknutí korunky poslalo místo o krok zpět hned na hlavní obrazovku a celou akci jsem musel opakovat znovu. Bylo to spíše o zvyku a po pár dnech užívání už mi to vůbec nevadilo.

Perfektně přizpůsobený na sport, ale...

Nabité až po okraj. GTSkanabízejí až 150 sportovních aktivit. Na své si přijdou i netradiční sportovci, kteří mohou vybírat z aktivit jako jsou šachy, stolní hry nebo dokonce esporty.
Přínosná je také funkce PAI. Ta na základě sportovní aktivity, tepovky, kondice a dalších údajů vyhodnotí vaše kondiční skóre. Čím vyšší skóre, tím lépe.

Zní to vše skvěle, jenže teď přichází ale... Přesnost záznamů mě dost zklamala. Často data neodpovídala realitě. V mnoha případech se snímaní tepu lišilo i o desítky tepů mimo můj standard. Měření bych bral spíše jako orientační, než jako spolehlivé. Data jsem si ověřil na svých každodenních hodinkách Apple Watch 7, které jsou pověstné tím, že mají jedny z nejlepších snímačů na trhu.

Senzory a snímače na kterých se nešetřilo?

Senzorová výbava je v této cenové relaci výjimečná. GPS přijímač, výškoměr, akcelerometr, gyroskop, kompas, měření srdečního tepu a okysličení krve. O měření tepu a okysličení krve se nově stará senzor BioTracker 3.0. Jako velké plus vnímám měření stresu a funkci měření jedním klepnutím. Ta změří váš aktuální stres, tep, okysličení krve a počet nádechu za minutu. Můžete díky tomu zjistit, zda je lepší daný den odpočívat nebo zvolit něco fyzicky náročnějšího.

Někdy platí přísloví, že méně je více. A jakoby byl u asijských značek trend nacpat do hodinek vše co jde, i když to úplně nešlape jak má. To se potvrzuje i zde. Výbava je solidní vzhledem k ceně, bohužel vše funguje tak nějak na půl plynu. Jak jsem výše zmiňoval, měření tepové frekvence nebo saturace kyslíkem byly daty odlišné od konkurence. Ocenil bych raději méně kvantity a více kvality.

Tuto zkušenost mám už i s jinými modely značek Xiaomi, Honor nebo právě Amazfit.

Chytré funkce a lifestylové pomůcky

U hodinek řadící se do kategorie smart mě absence možnosti odpovědět na notifikace trochu překvapila. Bohužel nemile. Tak stejně absence Wi-Fi, vnitřního úložiště pro hudbu, žádná navigační aplikace a především pomalý proces updatování.

Co se týče lifestylových funkcí, každý určitě ocení funkci "Najít můj telefon". Dobře a prakticky funguje aplikace počasí. V grafu přehledně zobrazuje teplotní výkyvy a dále také venkovní vlhkost. Podle údajů počasí je zobrazeno také doporučení k venkovnímu cvičení, hodnota UV záření nebo index mytí aut (viz. foto)

Na své si přijdou i dámy. Bezpochyby ocení funkci menstruační historie (kalendář), plánovač úkolů nebo dálkovou spoušť. Ne, že by si i pořádný chlapák nemohl udělat fotku nebo chtít něco naplánovat. Ale přeci jen to ocení spíše ženy.

Aplikace může být zpočátku oříšek

Zpočátku mi appka přišla komplikovaná a nepřehledná. Chvíli mi trvalo se v aplikaci Zepp rozkoukat. Po pár minutách jsem tomu přišel na chuť a změnil jsem názor.

Appka dokáže perfektně rozvrhnout všechna zaznamenaná data. Největší peckou byla detailní analýza v křivkách. Jednoduše jsem zjistil záznamy svého tepu, kadence u sportu nebo saturaci kyslíkem. Kromě toho je v appce také záznam spálených kalorií, kroků nebo stav cvičení.

GTS 3 vs GTR 3

GTS 3 se vlastně zase tolik neliší od modelu GTR 3. Nejvýraznější změnou je hranatý design oproti tomu kulatému. Verze GTS 3 je s nádsázkou řečeno takový hubenější kamarád. Model za stejnou cenovku, ochuzený o funkce mezi které patří barometr, osvětlení nebo pulzní oxymetr. Jediné v čem je ještě jiný, je displej o velikosti 1,75" palců (GTS 3) oproti 1,39" (GTR 3).

O něco obsáhlejší výbavu najdeme u modelu GTR 3 PRO. Ten disponuje Wi-Fi,  možností telefonování a také hudebním přehrávačem.

Co se povedlo a co naopak ne?

Začnu tím lepším. Co se jednoznačně povedlo je tenké tělo hodinek a fascinující lehkost v podobě 25 gramů. Nadále to byla hromada sportovních aktivit, AMOLED displej s dobrou čitelností na slunci a přesný záznam GPS s možností příjmu signálu Glonass a Gallileo.

To, co se nepovedlo, bylo často nepřesné měření tepu, které bylo mnohokrát úplně mimo realitu. Dále haptická odezva displeje, která občas ovladatelností zlobila.

Shrnutí a alternativy

Díky své lehkosti, řadě senzorů a širokému výběru sportovních aktivit, je to supr kámoš na cvičení. Hezkým designem neurazí ani jako módní doplněk. Kdo se neobejde bez telefonování nebo vnitřního úložiště, dobrou alternativou určitě zůstává model GTR 3 PRO. V případě, že jste majitelem iPhone telefonu, nabízí se také varianta z řad Apple Watch.

Obecným problémem asijských značek je uzavřený systém. Hodinky moc nespolupracují s aplikacemi třetích stran, tudíž se musíte spokojit s tím, co tam je dáno výrobcem.

Oproti předchůdci GTS 2 se neudály velké změny. Došlo ke kosmetickým úpravám, které dělají novější model elegantnějším. Velkým posunem bylo navýšení sportovních aktivit. Z původních 12 na 150. A to už je sakra rozdíl.

Sledujte nás

facebook  instagram