Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem

Amazfit Balance recenze – Hodinky balancující mezi městem a outdoorem

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Amazfit Balance je nový model čínské značky skvěle balancující mezi městem a přírodou. Nechybí placení, sportovní kouč a další parádní funkce.

Balance hl

Když jsem psal představení tohoto modelu, měl jsem strach, že to bude ukázkový kočkopes a ačkoliv se jmenuje Balance, bude hodně nevyvážený. Můj strach naštěstí nebyl naplněn a jsem opravdu překvapen kvalitou funkcí. Co mě bere na hodinkách nejvíce?

Nylon či silikon, to je opravdu oč tu běží

Design hodinek se za mě povedl. Jednoduché pouzdro s malým výstupkem na boku. Hliníkové pouzdro o průměru 46 mm s výškou okolo 11 mm sedne na ruku opravdu hezky. Samotné pouzdro váží pouze 35 g.

Balance detail

Řemínky jsou u tohoto modelu jedna z podstatných věcí a oba jsou skvělé. Silikonový krásně doléhá na kraj pouzdra a působí elegantním dojmem. Vícebarevný nylon je sportovnější, ale i tak se mi líbí na klasické nošení do města. Příjemně se upíná na ruku a materiál "dýchá".

Balance reminek

Vespod samozřejmě najdeme snímač tepové frekvence a upravený konektor pro nabíjení, který se skrývá nad snímačem.

 

Displej má slušnou velikost 1,5"

Pokud hledáte jeden z nejkrásnějších a největších displejů na trhu, Amazfit Balance by vás mohl zaujmout. Displej o velikosti 1,5" a rozlišením 480 x 480 pixelů je prostě parádní. Čitelnost je skvělá a myslím, že se opravdu jedná o největší displej na hodinkách vůbec. Jemnost displeje je 323 PPI a nemá problém ani s přímým horským sluncem.

Balance displej

Samozřějmostí je možnost Always-on displeje a změny vzhledu. Sklíčko je pak 2,5D Gorilla Glass s úpravou proti otiskům. Ta funguje skvěle a displej není třeba tak často čistit od "patlanců". Nicméně, hodinky nemají displej nijak chráněný, a tak se rozhodně hodí opatřit hodinky fólií.

 

Senzory pro všemožné použití

Outdoor, město, fitness – senzorová výbava vás všude podrží. Gyroskop, akcelerometr, kompas, barometr, teploměr, snímač tepovky, pulzní oxymetr a dvoupásmový GPS přijímač, který podporuje signál GPS, GLONASS, Galileo a BDS.

Tepovka funguje celkem spolehlivě, ale lehce zapochybuje, když prší nebo máte zpocenou ruku.

Balance graf 1

Při ideálních podmínkách jsou Balancy opravdu přesné a nebyl problém. Horší byla návštěva Malé Fatry za téměř apokalyptického počasí.

Balance Graf 2

Na začátku to ještě nebyl takový průšvih, ale při seběhu si hodinky už měřily co chtěly a úskoky tepovky jsou opravdu velké. V průměru se pak tepovka lišila téměř o 20 tepů, což je opravdu hodně.

GPS má drobné nedokonalosti. Sem tam to vezme zkratkou, a tak hodinky trošku podměřují v porovnání s Garminy.

 Balance mapa garmin

Zde ještě rozdíly nebyly tak markantní.

Balance mapy garmin 2

Druhý test proběhl za hodně špatného počasí a hodinky byly pod goratexovou bundou, což mohlo trošku narušit příjem signálu. Ani Garmin zde úplně neoslnil svou přesností (nastavení na všechny satelitní systémy bez více pásem), ale aspoň trošku kopíroval cestu. Amazfit Balance (duální příjem) byl ale úplně mimo. Není to třeba moc "hejtovat", hodinky stojí třetinu.

Balance běh

Systém je super, jen nesmíte být moc "hrr"

Nad systémem u Amazfitu někdo dlouhodobě přemýšlí a jde to vidět. Intuitivní ovládání ze začátku kazí jen "Apple dlaždice", které je si třeba přepnout do klasické podoby menu. Toto nastavení najdete v nastavení – preference – zobrazení aplikace. Je to trošku krkolomné, proto to sem píšu.

Korunka konečně funguje v menu a v různých widgetech i na potvrzení, což je paráda a mám z toho radost. Musíte si to ale znova nastavit v menu. Možná mě trošku mrzí, že nepřehazuje widgety na základní obrazovce, ale s tím se dá žít.

Celkově se hodinky ovládají dobře, jen na ně musíte rozumnou rychlostí. Pokud zmáčknete 2x za sebou tlačítko "zpět", hodinky si to nejsou schopny přebrat a nevrátí se ani jednou. Takže hezky pomalu a žádný spěch.

 

Specifikace baterie mile překvapí

Kdo čekal, že s větším displejem se zákonitě zmenší baterka, tak neměl pravdu. Klasická výdrž v běžném režimu používání je 14 dní a pokud hodinky používáte intenzivně, je to okolo 7 dní. Překvapí i režím na GPS, kdy s "plnou palbou" máme 26 hodin pohybu a 47 hodin v automatickém režimu, kdy si hodinky vybírají GPS podle sebe.

Samozřejmě záleží i na nastavení. S Always-On vydrží hodinky asi o polovinu méně. Dalším parametrem je taky volání, smsky, hudba a tak dále. Baterii vlastně ovlivňuje téměř vše, co na hodinkách spustíte.:-)

 

Sportovat s lehkostí

Hodinky nabízí velkou škálu aktivit. Řekl bych, že tam bude zase okolo 150 aktivit, ze kterých si vybere opravdu každý. Kromě "blbostí" zde máme ale i důležité sporty s vlastními metrikami, a tak můžete hodinky v pohodě použít jak na trailový běh, kolo a další.

Balance aktivity

Trošku mě mrzí, že další běžecké aktivity jsou pod "rychlochůzí", což je tak trošku výsměch a špatný překlad. Těch ale v hodinkách najdeme více. Jinak ale hodinky počítají hodnoty kvalitně a dozvíte se vaše VO2 Max, dobu regenerace, poměr aerobního / anaerobního tréninku a další potřebné hodnoty ke kvalitnímu progresu. Líbí se mi, že aplikace opět umí vypočítat kolik z tréninku jsme běželi dokopce, z kopce a po rovině.

Balance app

 

Fitness funkce už snad nemůžou být nabouchanější

Pokud se budeme bavit o tom, co všechno hodinky dokáží změřit, tak to bude dlouhá kapitola. Budu se snažit zaměřit na to nejdůležitější a posun od minulých generací. Takže nad tu klasiku (tep, kroky, spánek...) tady konečně máme první čínské hodinky s ukazatelem noční variability srdečního tepu. Měří trošku jiné hodnoty než Garmin, ale upřímně ani u Garminu nevíme, jestli hodnoty stopro sedí.

Balance

Další novinkou je možnost kontrolovat složení těla s vyhodnocením tuků, svalů, kostí a vody. Tuhle funkci už jsme viděli na Samsung Galaxy Watch 4, ale tam byla omezena pouze na telefony Samsung Galaxy. Teď se mohou změřit všichni uživatelé.

Přibyla také nová funkce s názvem "připravenost", která nám říká, jak jsme podle hodinek připraveni mentálně, tak fyzicky. Je to taková obdoba připravenosti k tréninku od Garminu, ještě trošku posunutá dopředu.

 

Městské funkce v čele s NFC placením

Ano, je to konečně tady. Další čínské hodinky, které umí platit. Amazfit Balance jsou první hodinky od této značky s NFC placeným podporovaným v Česku. Prozatím bylo zveřejněno spojení s Raiffeisenbank, kde by mělo placení fungovat v blízké budoucnosti a taky s Curve, kdy přes tuto aplikaci spojíte jakoukoli banku. A tak můžete hodinky směle přiložit k terminálu a zaplatit.

Kromě NFC placení zde najdeme telefonování, hudbu (sluchátka / reproduktor), notifikace a odpovědi na ně (Android only) a mnoho dalších fíčur. Poprvé se v hodinkách objevuje i placená aplikace Aura, která vám na základě vašich dat navrhne hudbu na míru pro váš spánek a meditaci. Je to určitě fajn, ale marketingový trik alá strčit do hodinek appku, aby si ji lidé koupili asi není u této značky úplně ideál.

Jinak ale slušný počin od Amazfitu a funkčně to jsou opravdu nabité hodinky.

 

Tak které ze střední třídy vybrat?

Amazfit Balance mě nadchnul co se řemínku, vzhledu a NFC placení týče. Zklamal mě přesností GPS a tepovky, která nebyla úplně OK. Takže se hodinky hodí spíše pro někoho, kdo nepotřebuje 100% přesná data, ale přesto chce hodinky jak do města, tak na hory. A přesnost se může vždy zlepšit skrze aktualizaci.

Často jsou tyto hodinky srovnávány s Huawei Watch GT 4, novinkou na trhu, která se s Balancy bije o první místo mezi hodinkami střední třídy. Dá se říct, že do souboje by se mohla ještě zapojit firma Xiaomi se svými Watch S1.

A to je vše, přátelé. Jak se líbí Amazfit Balance vám?

Sledujte nás

facebook  instagram