Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Amazfit GTS 4 recenze – Kdyby Apple Watch mluvil čínsky

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Není tomu ani rok, co nás poctily svou přítomností hodinky Amazfit GTS 3. Za mě to byla odbočka špatným směrem, kterou se teď Amazfit snaží nahradit novým modelem. A věřte mi, Amazfit GTS 4 je úplně jiná písnička.

1

Amazfit GTS 3 byly za mě průser. Oproti starší generaci jim chyběly podstatné funkce, které definovaly řadu a vlastně tento "upgrade" byl úplně k ničemu. Naproti tomu nové Amazfity GTS 4 jsou upgradem po všech stránkách, který rozhodně dává smysl. A co je nového oproti Amazfit GTS 3?


Ještě než se vrhneme do hloubky těchto hodinek, mrkneme se na rozdíly mezi Amazfit GTS 4 a Amazfit GTR 4:

 

Minimalismus s "nádorem"

Hliníkové pouzdro zůstalo minimalistické se střízlivými rozměry 36,8 (bez korunky) x 46,8 x 11,91 mm. A ačkoliv jsou rozměry střízlivé, na útlá dámská zápěstí se moc nehodí. Ale s váhou 27 g (s řemínkem 47 g) jsou vhodné jak na celodenní nošení, tak na ničím nerušený spánek. Pomyslný nádor tvoří korunka, která nabývá v poměru k pouzdru, gigantických rozměrů. A pokud se bojíte o ovladatelnost, tak tuto korunku rozhodně nepřehmátnete. Najdete na ní také lehké vroubkování a logo Amazfitu.

2

Parádní věc je ta, že si můžete hodinky otočit naopak a v nastavení zvolit směr korunky. Takže pokud byste hodinky chtěli nosit na druhé ruce a mít je otočené naopak, můžete.

3

Přechod mezi pouzdrem a dýnkem je značně viditelný, ale nějak mi to nevadí a přidává to hodinkám trošku "party" styl na jinak uhlazeném byznysu. Řemínek si soudruzi vypůjčili od amerického giganta. Je silikonový, krásně drží na ruce a má systém Quick Release (stěžejky 20 mm). Místo poutka je zde klasické jablíčkovské zastrčení, které upřímně moc nemusím, ale co už. A doporučuji řemínek utáhnout o jednu dírku méně, než jste zvyklí. Po vložení druhého kusu dospod to bude tak akorát.

 4

 

Displej úměrný Amazfitu

Displej je opravdu kvalitní, ale myslím si, že na GTRkách je o něco více jasnější a prostě lepší. Možná to dělá tvar hodinek, možná moje špatné oči. Nicméně, 1,75" HD AMOLED displej s vysokým rozlišením 390 x 450 je stále hodně kvalitní.

5

Na povrchu chrání hodinky asi o milimetr vystouplá Gorilla, kterou bych přelepil nějakou fólií, ať tak krásné hodinky nepoškrábete. Co se vzhledů hodinek týče, těch je nespočet jak v hodinkách, tak poté v aplikaci, kde si vzhledy můžete dotáhnout anebo vytvořit vlastní.

 

Senzorová výbava nezklamala

Číňan řeší senzorovou výbavu čínským slovem "nacpitamvše". V hodinkách je tedy barometr, snímač tepovky, pulzní oxymetr, světelný senzor, teploměr, GPSka, gyroskop, akcelerometr a kompas. Pokud jsem něco zapomněl, specifikace je daná i na stránkách.

6

Snímač tepovky je použit biotracker PPG 4.0 a GPSka je, jak už to letos bývá všude, dvoupásmová. Takže přesnost jak sviňa. Tedy, alespoň se to píše.

Pojďme tedy mrknout na přesnostní okénko. GPSka nebyla až taková hrůza. Trošku uskakovala, ale docela pohoda. Mrkněte sami.

7

Co se tepové frekvence týče, tam už to byla větší hrůza. Dal jsem s nimi intervalový trénink a hodinky bohužel intervaly vůbec nezaznamenaly. Na běh po práci je to asi ok, ale na nějaké strukturované intervaly... Nic moc.

8

Barometrický výškoměr na tom ale nebyl vůbec zle a za to má Amazfit alespoň jedno plus.

9

A co na to baterie?

Podle všech parametrů, Amazfit nezklamal. Své funkce dokáže pohánět tak dlouho, že minimálně týden nebudete muset vytahovat nabíječku z šuplíku. Abych přešel k přesným číslům, tak je to 8 dní v režimu chytrých hodinek a vyváženého používání. Když si zajdete častěji zasportovat a vyřídíte z nich více hovorů atp., měly by vydržet až 4 dny.

10

Pro sportovní aktivity tady máme výdrž 16 hodin s nejpřesnější GPS (vícepásmová), 28 hodin čistě GPS po vteřině a nemýlím-li se, tak poprvé najdeme i úsporný režim GPS, který dokáže dát až 33 hodin. Dvoupásmovou GPS a úsporným režimem si Amazfit GTS 4 říká i o jméno sporttesteru a rozhodně bychom ho měli brát v potaz.

Za moje testování se potvrdila slova Amazfitu a sedí jim to parádně. Já jsem jen trošku více "cucal" baterku, když jsem zkoušel všemožné blbosti a nějaké aplikace, které by si snad ani normální člověk do hodinek nenainstaloval, ale o tom až později.

 

Sportovní aktivity s přídavkem chytrosti

Jak už jsme zvyklí, sportovních aktivit je tam neskutečný přehršel. Hula Hop, Frisbee, Trailový běh (najdete pod záložkou "rychlochůze") a dalších xy aktivit. Nejvíce mě zaujala aktivita houpání se na houpačce a jízda v autě. Houpání je další aktivita, kde si měříte maximálně tep, čas a kalorie (chtěl bych vidět někoho, kdo se houpe třeba hodinu), ale jízda v autě mi začíná dávat celkem smysl, když nad tím tak přemýšlím.

11

Spíše bych tuto aplikaci viděl pro řidiče kamionu, ale i normálním řidičům může pomoct. Můžete si nastavit alarmy na tepovku, na rychlost vozidla (min/max), na přísun kalorií, vody atp., což mi přijde jako dobrá vychytávka, pokud jedete někam dlouho.

12

Novinkou je také možnost pozastavit aktivitu a zmáčknout tlačítko "později", kdy se hodinky uvedou do stavu smartwatche a přestanou měřit GPS.

 

Ovládání je dobré, ale dlouhé

Pokud pominu korunku jako ovládací prvek, který funguje jako obvykle "skvěle", tak Amazfit povýšil s ovládáním o třídu výše, ale bohužel to nedotáhl dokonce.

Na základní obrazovce se pohybujeme doprava a doleva a projíždíme widgety, jak už jsme zvyklí. Poslední widget je ale rolovací menu dospod, kde jsou všechny widgety ve zmenšenině a všechny můžeme rozkliknout (asi jako na nových hodinkách Garmin). Tohle "menu" nahrazuje vlastně veškeré widgety a ty tam jsou už zbytečné. Ale mají to tak kluci vymyšleno kvůli tomu, že potažením nahoru se zobrazí notifikace a potažením dolů zkratky. Kdyby notifikace implementovali do toho rolovacího menu, byla by to paráda!13

Po zmáčknutí korunky se dostáváte do hlavního menu, kde lze korunkou rolovat mezi widgety, které nejsou na hlavní obrazovce a také mezi nastavením. Na ikonky si je ale potřeba zvyknout, protože jsou dost podobné a někdy si říkáte, na co vlastně klikáte.

Celkově mají hodinky dobré "flow", nesekají se a animace jsou překvapivě plynulé. No, za ty prachy, prostě dobrý.

 

Pošlete zprávu, zavoláte si, přestanete kouřit

Hodinky jsou opravdu chytré, to se musí nechat. Nejvíce určitě potěší návrat funkce volaní přes hodinky skrze připojený Bluetooth z telefonu a funkce hudebního přehrávače. Krom toho zde najdete samozřejmě počasí, stopky, Amazfití pomodoro (appka na soustředění se), kde je můj telefon a mnoho dalšího.

14 

V aplikaci vás pak čeká obchod, ve kterém najdete další rozšíření hodinek. Nejvíce mě zaujala aplikace "stop smoking punch". I když nekouřím, zajímal mě ten "punch" neboli rána. No, žádnou jsem nedostal. Ale třeba v aplikacích najdete nějaké pomocníky pro běžný život.

Parádní je také možnost hlasového asistenta (pouze anglicky), se kterým uděláte základní věci pomocí hlasu. Nastavíte si budíka, někomu zavoláte, spustíte aktivitu anebo spustíte hudbu. Stačí udělat 2x za sebou gesto pro rozsvícení hodinek a hlasového asistenta aktivujete. Pokud si nevíte rady, v hodinkách jsou přímo některé pokyny specifikované jako nápověda.

Abych nezapomněl na ženy, pro ně je zde menstruační kalendář a kdyby si ho chtěli vyzkoušet i chlapi, tak můžou. Mně tuto funkci hodinky samy nabídly...

 

Fitness funkce v čele s one tap měřením

Základ fitness funkcí tvoří samozřejmě kroky, měření tepu (pouze co minutu), spálené kcal, spánek a skóre PAI. "Koláč" shrnuje vaše aktivity + fitness celodenní měření do jednoho skóre, které by pro zdravý životní styl mělo být stále nad 100 body.

15

Parádní funkce je poté One Tap měření, které vám změří veškeré důležité hodnoty (tep, oxymetr, stres a dechová frekvence) za pouhých 45 sekund. Byl bych asi radši, kdyby hodnoty byly měřeny 2 minuty jako u Garminu, ale jako taková "rychlovka" to stačí.

 

Zhodnocení AppleFit Watch GTS 4

Amazfitu se zase podařilo přiblížit o kousek blíže Apple Watchům svou chytrostí a funkcemi a opět exceluje v displeji a baterce. Tomuto modelu nemám co vytknout až na složitější párování, kdy se hodinky k Samsungům párovaly asi hodinu, a to ještě s mými zásahy do párování. Další věcí je tepová frekvence, která bohužel moc nekoreluje s realitou.

16

Až se hodinky naučí platit na českém trhu, budou mít dražší značky celkem potíž... Za mě je tento model hodinek povedený a pro lidi, kteří na ruce potřebují mít prodlouženou ruku telefonu a nechtějí za to "uvalit" celou výplatu, je značka ideál.

 

Sledujte nás

facebook  instagram