SOUBOJ: Huawei Watch GT4 vs. Amazfit Balance

SOUBOJ: Huawei Watch GT4 vs. Amazfit Balance

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Souboj dvou nejlepších smartwatchů střední střídy. Krásné Huawei Watch GT4 se v ringu staví proti výkonnému Amazfit Balance, který přidává NFC placení. A kdo je tedy lepší?

Souboj, na který možná spousta z vás čekalo. Proč? Tyto hodinky střední třídy jsou teď prostě v kurzu a lidi chtějí vědět, který vybrat. Finální rozhodnutí je však samozřejmě na vás a já jen poukážu na silné a slabé stránky obou modelů.

Co je na nich ale podobného?


Teď se pojďme zaměřit na rozdílnosti.

 

Design – Souboj elegána s minimalistou

Jak Amazfit, tak Huawei má svůj osobitý rukopis. Amazfit jede cestou čistých linií s velmi minimalistickým nádechem, kdežto Huawei je více na "kudrlinky". U Amazfitu a modelu Balance najdeme čisté kulaté pouzdro s jedním prvkem u desáté hodiny. Jinak nahoře korunka, dole tlačítko a konec.

Balance displej

Na druhou stranu Huawei má pouzdro rozmanitější. Sčítací luneta, krásné profilování, mnoho barevných variant a mnoho variant řemínků. Oproti Amazfitu je určitě největší rozdíl v možnosti zvolit velikost pouzdra. Máme tady variantu 46 mm (stejně jako Amazfit) a taky 41mm variantu pro dámy, kterou nabízí pouze Huawei. A nedivím se, že ta dámská varianta je tak oblíbená. Je opravdu moc hezká.

Balance

  Huawei Watch GT4 41 mm


Huawei Watch GT4 46 mm

Amazfit Balance
Průměr pouzdra 41 mm 46 mm 46 mm
Výška pouzdra 10 mm 11 mm 11 mm
Šířka řemínku 18 mm 22 mm 22 mm
Hmotnost pouzdra 36 g 50 g 36 g
Velikost displeje 1,32" 1,43" 1,5"
Rozlišení displeje 466 x 466 px 466 x 466 px 480 x 480 px

Co se hmotnosti týče, jedná se pouze o hmotnost pouzdra. Je jen na vás, jakým řemínkem nebo náramkem hodinky osadíte. U Amazfitu máte v základu možnost zvolit silikon či nylon a u Huawei zase silikon, kůži a ocel. Papírově se Huawei jeví jako cihla, ale na ruce jsem moc rozdílů necítil, a tak jsou oboje hodinky vhodné pro celodenní nošení, včetně spánku.

Hua reminek

Kromě řemínků se liší i materiál pouzdra. U Huawei máme ocelová pouzdra, která jsou bytelná a trošku stylovější, a u Amazfitu najdeme lehčí a matnější celohliníkové pouzdro. Hliník je super materiál, protože je lehký a snadno barvitelný. Ale je měkčí a může se rychleji poškodit.

Hua

Za mě vyhrává ve zpracování a designu Huawei, ale vůbec bych se nedivil, kdybyste byli spíše příznivci Amazfitu.

 

Displej – AMOLED s Gorillou pro oba

Oba modely jsou na tom papírově skoro stejně. Máme tam AMOLED displej, který chrání Gorilla Glass. A řekl bych, že i viditelností a kontrastem jsou na tom také podobně. U displeje a čínských značek často není co vytknout – a tady to není žádná výjimka. Plus pro Amazfit hraje o 0,07 palce větší displej a pro Huawei zase luneta, která trošku chrání sklíčko.

Balance displej

Svítivost displeje nikde není specifikována, ale musím říct, že při zvednutí jasu na maximum u obou zařízení je Huawei o něco kontrastnější než Amazfit. A pokud se ptáte na sport, hodinky dokážou zobrazit stejný počet datových polí, a to 6 na jednu datovou obrazovku.

Hua displej

Upřímně, tady není moc o čem psát. Bodík bych dal Amazfitu za větší displej, ale na oba se kouká moc hezky.

 

Rychlost se počítá u všeho

Pokud mrkneme na uživatelské prostředí, rovnou říkám, že Huawei vede. Je rychlejší, má hezčí přechody mezi obrazovkami a zpracování je kvalitnější. Největší rozdíl vidíte asi při používání Apple dlaždic, ve kterých se rychleji zorientujete.

Balance obr

U obou je to samozřejmě na skvělé úrovni, ale v dnešní době rozhodují i malé detaily – a více propracované menu a systém má za mě prostě Huawei.

 

Výdrž baterie – Klasika čínského světa

U obou hodinek najdeme stejnou výdrž baterie pro používání v režimu smartwatch: 14 dní při normálním používání a 7 dní, když hodinky používáte intenzivně. Jiná je to u GPS, kdy Amazfit převálcoval Huawei. Dual-Band u Huawei máme okolo 20 hodin a u Amazfit až 26 hod. Stejně tak battery saver u Huawei vám dá asi 40 hodin a u Amazfitu 47 hod.

 

Takže pokud vybíráte hodinky na nějaké dobrodružství, vzal bych to v úvahu.

Samozřejmě, že výdrž se dá prodloužit, pokud se třeba hodinky nebudou rozsvěcovat při náklonu, bude nastaven nízký jas a tak podobně...

 

Senzorová výbava

Senzorová výbava se teď už moc neliší a všechny hodinky mají všechno. Už je to spíše o přesnosti senzorů. Ale popořadě, v obou hodinkách tedy najdeme barometr, akcelerometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr, teploměr, tepovku a dvoupásmovou GPS.

Hua senzor

Přesnost je kapitola sama o sobě. Jak už jsem říkal v recenzi na Amazfit Balance, hodinky trošku podměřují a sekají trasu. Nicméně, mrkněte sami:

mapka

Ani jedny hodinky nejsou přímo na chodníku, kde jsem doopravdy byl, ale bodík bych dal Huawei Watchkám. Tepovka z nich jde tězko vytáhnout, ale tam je bod taky jasný. Hodinky reflektují tepovku rychleji jak při sportu, tak při normálním nošení.

senzory

Tepovka je taky přesnější při klasickém nošení přes den, protože snímá co sekundu a ne co minutu jako Amazfit Balance.

 

Chytráci s jedním mínusem

Co se chytrých funkcí týče, máme u obou slušný standard. Z hodinek si zavoláme v dosahu Bluetooth, odepíšeme na zprávu přednastavenou odpovědí (Android only), mrknete do kalendáře, co zrovna máte za události, zadýcháte si s přednastaveným cvičením a tak dále.

 hua displej

Největší mínus je podpora placení u obou modelů. Huawei je úplně v pasti s tím, že NFC čip má, stále tvrdí, jak placení spustí a stále nic. A Amazfit má možnost alespoň platit přes Curve. Alespoň něco, ale i tak si člověk musí někde dělat další účet a má s tím další "starosti".

hua pocasi

Pokud nepotřebujete placení, máte na výběr u obou ze stejných funkcí. Pokud ale NFC placení vyžadujete, je to jasné. Amazfit, který tuto kategorii vyhrává.

 

Fitness funkce – Co je důležitější?

Základ máme opět stejný. Tepovka, kroky, spánek, prostě celodenní monitoring všeho, co děláte. U této kategorie a těchto dvou hodinek si musíte rozhodnout jednu věc. A to, jestli kvantita vyhrává nad kvalitou. Huawei totiž měří tepovku co sekundu, ale Amazfit jen co minutu. V přesnosti a kvalitě dat by tedy vyhrál Huawei.

hua slozeni tela

Amazfit ale přidává monitoring složení těla a taky One Tap measuring, který nám za 30 sekund "vyplivne" výsledky všech důležitých metrik a jako první Číňan přidal i noční variabilitu srdečního tepu. To se hodí, nebudu říkat, že ne. Ale ta tepovka je celkem důležitá přes celý den a noc a může hodně ovlivňovat další metriky, které nejsou kvalitní, když měříte co minutu.

Takže za mě bych dal bod hodinkám od Huawei.

 

"Je to sport"

Sportovní funkce jsou u obou modelů opět podobné. V základu vám dokážou říct o vašem tréninku vše, co potřebujete. Poměr aerobní a anaerobní tepové frekvence, VO2 Max, dobu regenerace a další základní metriky.

hue aktivity

Amazfit přidává zajímavou statistiku po běhu, kdy vám v aplikaci ukáže čas strávený během do kopce, z kopce a po rovině. Huawei zase těží z AI a ihned bez nastavení dle vašich předchozích výsledků dává ghost runnera.

hua aktivita

Kromě běhu je samozřejmostí dalších 100 + aktivit. U Amazfitu pobavil stolní fotbal a u Huawei to vyhrál bungee jumping.

 

Tak kdo s koho

Pokud byste se mě zeptali, kam mě táhne srdce, řeknu Huawei Watch GT 4. Přesná kontinuální tepovka, přesnější GPSka, hezčí vzhled. Pro mě je to vítěz.

Na druhou stranu, variabilita srdečního tepu, one tap measuring a platba kartou hraje slušně pro hodinky Amazfit Balance. Oba modely mají tedy něco do sebe a právem jsou vítězové střední třídy a poměru cena / výkon.

Tak, které vám padly více do oka?

Sledujte nás

facebook  instagram