Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Amazfit Active recenze – Jde to levně a dobře

Recenze vytvořená od: hodinky-365.cz

Amazfit už nějakou dobu předvádí, že dokáže udělat levné, pěkné a funkcemi nabité hodinky. Teď mám pocit, že vzali veškeré své zkušenosti a vytvořili univerzální hodinky snad pro každého a také nový standard pro poměr cena / výkon – Amazfit Active.

Active displej

Amazfit Active mě nejvíce uchvátily:


Jednoduchostí asi nikdy nic nezkazíš

Amazfit se u tohoto modelu nesnažil o nějaké designové majstrštyky. Naopak se držel při zemi a sáhl po minimalistickém obdélníkovém pouzdře. Trochu mě překvapilo boční tlačítko, které není vycentrované do středu a když máte nasazené hodinky, téměř se dotýká vaší kůže. Měl jsem trochu strach, že se bude obtížně klikat, ale naštěstí je to v pořádku.

Active ramecek

Při prvním pohledu jsem si hned říkal, že plastové pouzdro je překvapivě dobře zpracované. Někdy se mi totiž stává, že plastové modely mi připadají až moc plastově vypadající. Vím, že to zní divně, ale není plastové pouzdro jako plastové pouzdro.

Každopádně poté jsem se dozvěděl, že rám pouzdra je z hliníkové slitiny, což pravděpodobně bude ten důvod, proč hodinky vypadají tak ne-plastově. Potěšilo mě, že u tak levného modelu jsme se dokonce dočkali i kovových částí. Kombinací plastu a hliníku se dostali na opravdu nízkou váhu 24 gramů (bez řemínku). Když už je řeč o řemínku, ten je z velice příjemného silikonu a nepůsobí nijak lacině. Je to ten způsob, kdy konec řemínku zasouváte do vnitřní části obvodu, což je systém, který zrovna dvakrát nemusím (jsem na klasická poutka).

Active reminek

Zapínání ale naštěstí není řešené cvočkem, který se musí protlačit dírkou v řemínku, ale klasickou sponou, která je v tomto případě plastová, takže bych s ní zacházel jemněji. :) Řemínek má šířku 20 milimetrů a uchycený je rychlovyměnitelným systémem Quick release, kdy jen nehtem potáhnete zobáček ve stěžejce a v pár vteřinách máte řemínek vyměněný.

Hodinkám dodává šmrnc zaoblené minerální sklíčko, které je opatřeno ochranou proti otiskům. Ne, není to z toho důvodu, aby vás nějaký detektiv nemohl identifikovat, ale kvůli tomu, že modely s dotykovým displejem jsou často celé "zapatlané" a nevypadá to hezky. Proto se na sklíčko přidává oleofóbní vrstva, která proti tomuto neduhu bojuje.

Active dynko

Dýnko je plastové a osazené novým snímačem tepové frekvence, který byl původně víceméně celý z plastu, ale teď je alespoň schován pod sklem, což působí zase o něco prémiověji.

A jeden číslíčkový odstavec. Výška pouzdra je něco přes 42 milimetrů a šířka téměř 36. Tloušťka je skoro 11 milimetrů. Řekl bych, že rozměry jsou tak akorát. Ačkoliv běžně nosím chytré hodinky o průměru 51 milimetrů, nepřipadají mi nijak malé a zároveň si je dokážu představit i na dámském zápěstí. Voděodolnost je 50 metrů, takže s hodinkami můžete i plavat.

Active pink

 

Amazfit – Displejový lev salónu

Když jsem model Active chytil do ruky, hned mě zaujal displej. A není to jen o barvách. Displej má krásný kontrast mezi černou a bílou. Díky tomu není jen skutečně čitelný, ale také je na něj radost pohledět. Celkově je parametrově opravdu bohatý, jelikož je AMOLED, 1,75" velký, s rozlišením 390x450 a čitelností 341 PPI.

Jas Active

Uživatelské prostředí hezky sviští, máte na výběr hromadu číselníků a hodinky si můžete různě nakonfigurovat – chování tlačítka, styl menu, množství a seřazení aplikací aj.

Na hlavní obrazovce pohybem prstu dolů zobrazíte ovládací centrum (možnost nastavení zvukových režimů, zkratky do aplikací, aktivace svítilny atd.), pohybem nahoru zase notifikace z telefonu. Pohybem doleva otevřete widgety shrnující vaši aktivitu (kroky, aktivní minuty, stání), tepovou frekvenci, počasí, spánek aj. Jak jsem psal výše, toto si můžete libovolně upravit. Pohybem doprava máte takové rozehrání, kde je všechno menší a na jednom místě... Nazval bych to takovou "všechno v jednom" obrazovkou.

Uživatelské prostředí funguje plynule, ale upřímně mě rozčiluje chování gesta "Zpět" (potažení prstem doprava). V momentě, kdy se chcete vrátit o krok zpět, je to lehce zasekanější a zároveň po přiložení prstu řádek s textem problikne a působí to jako bych chtěl kliknout, ale přitom mě to hodí o krok zpět.

Active pink 2

 

Nový snímač tepové frekvence? Ano, nebo ne?

Amazfit nazývá svůj snímač BioTracker, ale nejsem si jistý, jestli na model Active dali novou generaci nebo jen lehce upravili jeho vzhled. Rozhodně došlo k posunu z vizuálního hlediska, kdy snímač není tak moc plastový, ale je alespoň pokrytý sklem. Krom tepové frekvence je tento snímač schopný měřit i okysličení krve. Z dalších snímačů v Active najdete akcelerometr, kompas a teplotní senzor.

Active senzory

Co se týče GPS, Active podporuje až 5 navigačních systémů. Co mi ale přijde zvláštní, je nemožnost si zvolit, které vlastně chci přijímat. Máme tam GPS, GLONASS, Galileo, BDS a QZSS. Chápu to tedy tak, že hodinky vždy přijímají 5 navigačních systémů. Což je z hlediska přesnosti fajn, ale může se to podepisovat na výdrži baterie.

Každopádně, když už je řeč o výdrži baterie, tak v režimu chytrých hodinek je to 14 dní. A musím uznat, že to nejsou jen "papírová číslíčka", hodinky mají skutečně pořádnou výdrž. Při aktivní GPS se dostanete až na 16 hodin, a je tedy otázkou, na kolik byste se dostali, kdyby hodinky přijímaly jen signál GPS.

 

Z lifestylového hlediska se Amazfit opravdu posunul

Z takové té klasiky hodinky měří po celý den tepovou frekvenci, stres, počet kroků, spálené kalorie a můžete si také nastavit měření okysličení krve. Co mě mrzí, tak je nejvyšší frekvence měření srdečního tepu každou minutu. K relevantním výsledkům mi to přijde málo. Alespoň přidali tzv. "aktivní monitorování tepové frekvence", kdy při detekci fyzické aktivity hodinky samy zvýší frekvenci měření tepu.

Relativní novinkou je placená aplikace Zepp Aura. Jedná se o AI technologii, která na základě vašich fyziologických dat vyhodnocuje hudební podklad, který vám pomůže rychleji usnout a mít kvalitnější spánek.

Active aktivita

Když už jsme u toho spánku, Active dokážou detekovat lehkou, hlubokou i REM fázi. Také vám řeknou, kolik času jste bděli, jaká byla kvalita dýchání či průměrná tepová frekvence. Dokonce si můžete zadat i stav před usnutím – jestli jste například četli, hráli hry, cvičili, dali si kávu, alkohol aj. Přijde mi to fajn, protože můžete odhalit, co zlepšuje či zhoršuje kvalitu spánku. Taktéž můžete zadat náladu po probuzení, jestli jste byli ve skvělé náladě, klidní, pokleslí, ospalí atd.

Všechny lifestylové a sportovní funkce jsou spojeny do funkce "Připravenost", která na stupnici od 0 do 100 vyjadřuje, jak moc jste připravení fyzicky, tak duševně. Připravenost je něco, co v chytrých hodinkách vidíme čím dál častěji, ale většinou se výrobci zaměřují na fyzické hledisko. Na duševní pohodlí se Amazfit zaměřil asi jako první a já to opravdu cením. Přeci jen bychom měli na tělo a duši pohlížet stejnou mírou. :)

 

Jak název napovídá, opravdu to jsou hodinky pro aktivní lidi

Hodinky mají vlastně úplně vše, co aktivní člověk potřebuje a využije. Až jsem překvapený, jak slušný arzenál funkcí tam je, i když se jedná o tak levné hodinky.

Díky GPS přijímači dostanete výkres trasy, uběhnutou vzdálenost, tempo, převýšení, ale také množství spálených kalorií či rozdělení podle tepových zón a jaký tréninkový efekt tato tepová zóna má. Po tréninku se dokonce vyhodnocuje i vaše VO2 Max a tréninkové zatížení (EPOC).

Co mě překvapilo asi nejvíce, je navigace po křivce. Není moc obvyklé, že by byla v tak levných hodinkách. Můžete si víceméně v jakémkoliv mapovém softwaru (já používám Mapy.cz) vytvořit trasu, vyexportovat si GPX soubor, naimportovat jej do aplikace Zepp a odeslat do hodinek. V hodinkách poté vidíte křivku trasy a můžete si také nastavit, jak daleko od změny směru vás mají hodinky začít upozorňovat.

Active aktivity

Amazfit se teď hodně snaží pracovat s AI a nejenže máte v aplikaci vašeho guru, kterého se můžete ptát na "lajfstajlové" otázky, ale také máte Zepp Coache, který vám na základě všech získaných dat vytváří každý den trénink (a také se jej v Zepp Chatu můžete ptát na doplňující otázky).

 

Telefonování dosahu v telefonu? Active opět překvapují

Asi nejchytřejší funkcí těchto hodinek je telefonování v dosahu telefonu. Pokud tedy hodinky mají v dosahu Bluetooth telefonu, můžete přes ně vyřídit hovor. Překvapující je i hudební přehrávač, přičemž si do hodinek můžete nahrát hudbu z úložiště vašeho telefonu a uživatelé Android telefonů mohou využít aplikaci Remotify ke stažení playlistů ze Spotify. Takovou tou klasikou jsou notifikace z telefonu, počasí a funkce Najít můj telefon.

Amazfit dost zapracoval na množství aplikací třetích stran – můžete si tedy do hodinek stáhnout slušné množství her, lifestylových aplikací a jiného.

Já jsem samozřejmě neodolal testu barvosleposti, kterým nikdy neprojdu, Snakeovi a pár dalším hrám.

 

Shrnutí

Popravdě, už dlouho jsem na ruce neměl hodinky, o kterých bych si řekl, že by mi bohatě stačily. I přes to, jak nízkou cenovku mají (to zní buržoazně, co?). Cenovka se pohybuje okolo 3000 Kč, zavoláte si z nich, pustíte hudbu, plnohodnotně zasportujete a také povedou váš trénink k lepším výkonům. Hodně mě baví i lehkost pouzdra.

Kdybych je měl přirovnat k něčemu konkurenčnímu, asi to bude Watch Fit 2. Mají totožnou výbavu, ale designově mě láká o něco minimalističtější Amazfit Active. Kdybyste chtěli ještě o něco levnější hodinky s taktéž natřískanou výbavou a nepotřebujete hudební přehrávač, můžete sáhnout po Redmi Watch 3.

Sledujte nás

facebook  instagram