Amazfit GTR 3 – Nejlepší volba do 5 000 Kč

Amazfit GTR 3 – Nejlepší volba do 5 000 Kč

Recenze vytvořená od: hodinky-368.cz

Za mě je největší plus určitě design a displej. Design je takový lehce minimalističtější, takže tam není víceméně co zkazit. A displej? Ten vyniká snad na každé produktové fotce a důvod je jasný... Je dominantou celých hodinek.

Amazfit GTR 3 jsou bezpochyby skvělé chytré hodinky. Už minulá generace byla skvělá. A ta před ní taky. Nicméně, u Amazfitu je ten problém, že všechny jejich hodinky jsou STEJNĚ skvělé. Tam, kde jsou nedostatky, se téměř nikam neposouvají. Víceméně se vždy posunou jen tam, kde už dřívější generace excelovala. To je sice fajn, ale slabá místa se v duchu novějších technologie stávají ještě slabšími.

Jen předesílám hned na začátku, že já jsem testoval PRO verzi, a proto budu v recenzi popisovat právě tuto. Pokud byste chtěli znát rozdíly mezi jednotlivým verzemi, mrkněte na konec článku.

Jaké jsou plusy a mínusy Amazfit GTR 3?

Za mě je největší plus určitě design a displej. Design je takový lehce minimalističtější, takže tam není víceméně co zkazit. A displej? Ten vyniká snad na každé produktové fotce a důvod je jasný... Je dominantou celých hodinek.

Jako mínus dávám korunku. Při releasu se všude psalo, že GTR 3 se bude dát ovládat korunkou. Ale když jsem tyto hodinky chytl do ruky, první co jsem si řekl bylo "Proč tady vlastně ta korunka je?" Marketingový tah pěkný, ale prakticky jsem nenašel snad žádný důvod její existence.

No, a uzavřený systém je něco, co se táhne všemi Amazfity. Tak, jak vyjedou z výrobní linky, tak už zůstanou. Nenainstalujete téměř žádnou aplikaci, datová pole, aj. Pokud se nad vámi neslituje výrobce a nepřidá nějakou vychytávku skrze aktualizaci, máte smůlu.

Minimalismem nic nezkazíte

GTR 3 není žádný designově přelomový model, ale to je možná dobře. Jako vždycky sáhli po střízlivém minimalismu a laik by možná ani okem druhou generaci nerozeznal od té třetí.

Pouzdro je z hliníku, což je určitě lepší než plast a dostali se tak na krásnou váhu 32 gramů (bez řemínku). Silikonový řemínek má šířku 22 milimetrů a je uchycený systémem Quick-Release. K sundání řemínku tedy potřebujete pár vteřin a nehet. Toť vše. Co se týče pohodlnosti, nemám žádný problém. Jedná se o typ, který interně nazývám "sametový silikon". Tudíž silikon, který je opravdu hodně hebký, ale na ruce má tendenci lehce klouzat, takže jej musíte třeba při sportu hodně utáhnout.

Jeden prvek na hodinkách však napovídá, že se jedná o třetí generaci a ne o druhou – otočná korunka. Ta tomu ovládání opravdu dodala korunu...

Jste na hlavní obrazovce, kliknete na korunku a otevře se menu ve formě seznamu. Otáčíte korunkou, abyste se dostali na požadovanou položku a až se tam dostanete, tak kliknete a ejhle! Ono vás to vrátí zase zpátky. Takže si možná tak můžete potočit korunkou, ale pak stejně musíte prstem kliknout, abyste svou volbu potvrdili. To mi nepřijde jako zrovna elegantní řešení. To tam ta korunka nemusela být vůbec.

Displej – dominanta čínské novinky

Na korunku sice můžu házet špínu, ale displeji skutečně nemám co vytknout. Se svou velikostí 1,45 palce (pokrývá přes 70 % přední části hodinek), rozlišením 480x480 pixelů a jemností 331 PPI se pravděpodobně jedná o nejlepší displej v této cenové kategorii. Čitelný je i na přímějším slunci, jelikož má podsvícení až 1000 nitů. Jas se dá upravit manuálně a díky přítomnosti senzoru okolní světla i automaticky. Odezva na světelné změny mimochodem funguje bravurně.

Nastavit se dá i mód Always-On, kdy hodinky nezhasnou úplně, ale zobrazují alespoň čas a datum. Počítejte ale s téměř poloviční výdrží baterie.

Hodně jde poznat, že obnovovací frekvence displeje stoupla na dvojnásobnou hodnotu 60 hertzů (displej se tedy obnoví 60krát za sekundu). Pohyb uživatelským prostředím tak působí krásně plynule.

Displej pak chrání sklíčko Gorilla Glass 3 s oleofóbní vrstvou, která by měla omezit zanechávání otisků.

Kdybych měl nějak displej shrnout, tak určitě má potenciál konkurovat i těm největším pardálům na trhu chytrých hodinek – Apple Watch 7 a Samsung Galaxy Watch 4. Ano, tyto dva modely jsou funkčně na míle daleko, ale baterka GTR 3 dokáže ten krásný displej udržet v chodu o několikanásobnější dobu. A to je velký plus.

Senzorová výbava je opět bohatá, ale co jejich kvalita?

Prvně si to shrňme. V GTR 3 najdeme akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr, snímač tepové frekvence, teploměr a samozřejmě GPS (přijímá i signál GLONASS, BDS, QZSS a Galileo). Ano, v této cenové relaci je to opravdu nevídaná výbava, ale u čínských hodinek jsme na to zvyklí. Čínští výrobci totiž trpí "narvemetamvšechnoismem". Cenovku poníží extrémně nízko a narvou tam ještě extrémnější množství senzorů všelijaké kvality.

Během dne jdou sem tam vidět dost slušné odchylky a když jsem běžel s hrudním pásem a srovnal hodnoty s GTR 3, odchylky byly v průběhu třeba i o 10 tepů. Oproti tomu GPS měřila opravdu moc hezky třeba i v lese nebo mezi vysokými budovami.

Na přesnosti se shoduju i s youtuberem The Quantified Scientist, který dělá až vědecky zaměřené testování chytrých produktů. Ve své recenzi Amazfit GTR 3 moc nedoporučuje pro uživatele, kteří chtějí mít přesná data o své tepové frekvencí, okysličení krve či spánku. Oproti tomu GPS také vychválil.

S ohledem na cenovku ale kvalitu snímačů odpouštím. A s ohledem i na to, že GPS fungovala opravdu skvěle.

Výdrž baterie je nadprůměrná. Jak jsme u Amazfitu zvyklí

GTR 3 je takovým levným konkurentem zajetého Applu a Samsungu, ale stále si udržuje jednu velkou přednost – výdrž baterie. Ačkoliv se zvýšila obnovovací frekvence displeje a celkově je displej o něco náročnější, tak baterie s kapacitou 420 mAh udrží hodinky v chodu až 12 dní. Podle výrobce by se při intenzivnějším používání (hlavně spouštění GPS) doba měla zkrátit až na polovinu.

Když už byla řeč o GPS, tak při příjmu tohoto signálu se dostaneme na 14 hodin. A doba, pokud začleníme i ostatní navigační systémy? To bohužel výrobce nikde neuvádí.

Zajímavý je ale ultra-úsporný mód, kdy se vypne příjem notifikací a snímání veškerých senzorů. V tomto módu se můžete dostat na výdrž baterie až 1 měsíc.

Uživatelské prostředí je jednoduché, ale funkčně nedořešené

Podle mě udělal Amazfit velkou práci co se týče uživatelského prostředí, ale zároveň ho podle mě nedokázal naplno využít.

Probuzením hodinek se nám zobrazí hlavní strana (můžete si nastavit až 150 různých vzhledů) a pohybem prstu doleva a doprava se přesunujete na různé widgety, které si můžete libovolně nakonfigurovat. Můžete si tam zobrazit počasí, data o tepové frekvenci, aj. Bohužel se ale nemůžete pohybovat napříč těmito widgety otáčením korunky... Velká škoda.

Pohybem prstu nahoru zobrazíte upozornění z telefonu a pohybem prstu dolů zase ovládací centrum. Stiskem korunky se dostanete do menu a můžete se jím pohybovat pohybem prstu nebo otáčením korunky. Potvrdit svůj výběr ale můžete pouze klepnutím na displej... Velká škoda.

Spodní tlačítko pak funguje jako zpět. Stisknutí spodního tlačítka na hlavní straně otevře výběr sportovních aktivit. Krátký stisk spodního a dlouhý stisk vrchního tlačítka je plně konfigurovatelný.

Nevím, ovládání korunkou je u tohoto modelu spíše přítěž než pomocník a absolutně mi nedává smysl. Místo toho, aby se Amazfit blýsknul a sáhl po podobném ovládání jako má třeba Coros (ač se jedná o sporttester a ne chytré hodinky), tak podle mě jen chtěl pomachrovat jablíčkářkou vychytávkou, která je v tomto případě úplně zbytečná.

Ale abych jen neházel špínu, hodně se mi líbí widget, který je hned nalevo od hlavní strany a najdeme tam takový souhrn všeho důležitého – PAI, souhrn mých denních aktivit, stav okysličení, poslední notifikaci aj.

Lajfstajl – důvod existence těchto hodinek

Někteří čeští recenzenti GTR 3 škatulkují jako zařízení pro sportovce. S tím absolutně nesouhlasím. Podle mě tento model existuje pro méně náročné uživatele, kteří chtějí řešit telefonní komunikaci ze zápěstí, koukat na notifikace a sledovat svůj "lajfstajl".

GTR 3 během dne sledují vaši tepovou frekvenci (bohužel jen každou minutu), vaši hodnotu stresu, okysličení krve a samozřejmě takovou tu klasiku jako kroky, spálené kalorie a spánek.

Co mě potěšilo je aplikace One-tap Measuring, kdy během 45 vteřin získáte údaje o tepovce, hodnotě stresu, okysličení krve a frekvenci dýchání. Pro mě ideální pro ranní měření čerstvě po probuzení.

Alexo, umyj mi nádobí!

Kéž by takto hlasový asistent fungoval, že? Úplnou novinkou v řadách Amazfitu je hlasová asistentka Alexa. Kdybych řekl, že funguje skvěle, kecal bych. Většině mých příkazů vůbec nerozuměla a i její aktivace třepáním ruky se mi nezdá úplně logická. Kdyby mě někdo viděl, určitě by si myslel, že mám Touretteův syndrom. Třepu rukou a ječím na hodinky. A pak přišla i ta sprostá slova...

Shrnutí Alexy? Radši GTR 3 ovládejte manuálně, hlasová asistentka vám spíše přidá vrásky na čele. Když to srovnám se Siri, tak se to popravdě ani nedá srovnat. Siri je jinde.

Telefonování je paráda, notifikace a hudba zase trochu zamrzely

Jedním z největších lákadel GTR 3 je rozhodně telefonování. S tím jsem neměl žádný problém. Dobře jsem slyšel druhou stranu a druhá strana slyšela dobře mě. Ať už jsem volal uvnitř budovy nebo venku.

Úložiště 2,3 GB primárně slouží k nahrání hudebních skladeb, ale bohužel se u Amazfitu opět nedočkáme podpory streamovacích služeb. Nahrávat empétrojky už prostě není cool. Stejnou mírou mě zamrzelo chybějící NFC. Takže žádné platby.

Notifikace se zobrazují krásně a řekl bych, že Amazfit udělal pěknou práci s oznamovacím centrem, kde se všechny zobrazují. Ale opět na ně nemůžete nijak reagovat.

App Store? Že bych mohl nainstalovat do Amazfitu aplikace třetí strany?

App Store tam sice je, ale množství aplikací je tak nízké, že se to za App Store nedá považovat. Jsou tam různé aplikace ohledně mytí zubů, hydratace, ovládání chytré domácnosti, výpočet kalorií aj., ale to všechno pochází pravděpodobně přímo od Amazfitu, takže jsme opět závislí na aplikacích od výrobce. Třeba jich tam časem bude více, ale úplně nejlepší by bylo se plně otevřít vývojářům třetí strany.

V hodinkách najdeme přes 150 sportovních aktivit

Právě díky počtu sportovních aktivit se GTR 3 škatulkuje do kategorie sportovních smartwatchů, ale mezi množstvím sportovních aktivit a tím, jak moc jsou hodinky vhodné na sport, nevidím žádný ekvivalent. Ač v hodinkách najdeme opravdu hodně sportovních aktivit, spíše jsou na takové to zasportování si po práci.

Já jsem si s GTR 3 skočil zaběhat a hned mě zaskočila tepovka, kterou už jsem rozebíral výše. Nebudu to rozpitvávat, docela neseděla.

Velice mě ale potěšilo, že jsme tady našli pár funkcí, které mě těšily už v Amazfit T-Rex PRO. Přímo v hodinkách se totiž zobrazuje týdenní tréninkové zatížení, odhad hodnoty VO2 Max a doba regenerace. V hodinkách si pak při běhu můžete nastavit virtuálního protivníka nebo různé pomocníčky s kadenci, tepovkou aj.

Už po několik generací ale Amazfit exceluje v monitoringu plavání. Ani osvědčený Garmin nedokáže tak dobře počítat uplavané bazény jako hodinky od Amazfitu. Navíc teď nový snímač BioTracker 3.0 dokáže snímat tep i pod vodou. Hodinky také dokážou určit plavecký styl a určit efektivitu plavání (SWOLF). Mimochodem, voděodolnost je 5 ATM. Takže žádné potápění!

GTR 3 PRO závěrem

Možná jsem byl na tyto hodinky moc přísný, ale předchozí generace řady GTR nahodily laťku tak vysoko, že jsem musel.

Co mi v těchto hodinkách nejvíce schází? Já ani nevím, jak to popsat, ale podle mě by se Amazfit měl zaměřit u této řady pořádně na jednu věc. Snaží se podchytit chytré i sportovní funkce, ale ani jedno pořádně nefunguje. U této řady mi dává absolutní smysl se zaměřit na ty chytré a vytvořit levný kousek, který sebere Samsungu a Applu vítr z plachet.

Proto mi v těchto hodinkách chybí možnost reakce na notifikace, širší podpora aplikací třetích stran a podpora streamovacích služeb. Prostě širší možnosti, aby si kdokoliv mohl tyto hodinky trochu "vybombit". Takhle si koupíte hodinky a tak jak jsou, už dost možná zůstanou.

Jinak jsou to ale skvělé hodinky. Přeci jen to jsou hodinky do 5 000 Kč, které nabízí možnost telefonování, hudební přehrávač a docela slušný základ chytrých a sportovních funkcí. Přiznám se, já jsem náročný uživatel. Pokud víte, že vám vše popsané v této recenzi bude bohatě stačit, tak vřele do Amazfit GTR 3!

Jaký je rozdíl mezi GTR 3 PRO a GTR 3?

GTR 3 PRO má oproti GTR 3:

Jaký je rozdíl mezi GTS 3 a GTR 3?

GTS 3 má oproti GTR 3:

  • hranatý displej
  • displej o velikosti 1,75 palce (GTR 3 má 1,39 palce)
  • 12denní výdrž baterie (GTR 3 má 21denní)

Sledujte nás

facebook  instagram